T&Tavond

flag-usflag-uk duitse vlagemail-icon Wat is een transgender/T&T avond?
website: https://biancaholland.wordpress.com/


Deze pagina schreef ik om de drempel te overwinnen om met je ‘hobby’ naar buiten te treden door een transgender/T&T avond te bezoeken en anderen met dezelfde ‘hobby’ te ontmoeten.
In de contacten met andere T’s merk ik dat er maar weinigen de transgender/T&T avonden bezoeken welke speciaal voor onze doelgroep(en) worden georganiseerd in den lande. Dat is jammer omdat velen daarmee niet beseffen wat ze missen.

redbullet Wat is een transgender/T&T avond ?
Een transgender/T&T avond is een gezelligheidsbijeenkomst van mensen met genderdysforie of ook wel transgenders genoemd (travestiet, transgenderist, transseksueel), afgekort tot T&T of T’s.
Hier kunnen T’s elkaar ontmoeten, gezellig kletsen, onder het genot van een kopje koffie of iets anders.

redbullet Waarom zo’n avond bezoeken ?
bianca-na113Allereerst omdat het gezellig is. Vervolgens omdat je er andere mensen ontmoet en ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt krijgen, en omdat je gewoon een avondje ‘enfemme’ kunt zijn.
Wanneer de de stoute schoenen hebt aangetrokken en zo’n avond gaat bezoeken, wordt het pas echt spannend: (soms met het lood in de pumps (en die lopen toch al zo moeilijk) gaat men er uiteindelijk naar toe. Maar steevast heb ik de opmerking gehoord: “Jeeh, dat had ik jaren eerder moeten doen.” Zo heb ik dat zelf – inmiddels vele jaren geleden – ook ervaren.
Maar ik merk ook dat eigenlijk de meeste wel willen, maar niet de eerste stap durven zetten…. Er moet dus iets heel speciaals gebeuren om je net over dat drempel(tje) te krijgen. Daarom schrijf ik dit stukje: om een klein beetje een beeld te scheppen wat je kan verwachten en hoe je je het best kunt voorbereiden:

redbullet Wat kan je verwachten ?
Wanneer je binnen komt, word je opgevangen door de gastvrouw. Dit is een ervaren T-dame, die het leuk vindt dat je de drempel hebt overwonnen om te komen (tip: kom een beetje ‘op tijd’).
Je kan dus ‘enfemme’ (=omgekleed) komen, maar ook in je normale kleding. Er is op een aantal locaties een omkleed gelegenheid (informeer daar even naar). Wanneer je eens de kat uit de boom wilt kijken en in je gewone kleding (als man) wil komen, ben je natuurlijk ook van harte welkom.
Na binnenkomst is er altijd een kopje koffie (of iets dergelijks) en word je door de gastvrouw even voorgesteld aan anderen (wanneer je daar prijs op stelt). Tip: meldt dat je nieuw bent en – indien dat van toepassing is – niet zo makkelijk contact legt: dan kan de gastvrouw daar ook een beetje op letten en kan jij een beroep op haar doen.
Vaak wordt een vrouwelijke naam gebruikt (dus is het handig daar alvast over na te denken). De avonden worden gehouden in ruimtes met een bar, zodat ook de inwendige mens niet wordt vergeten.
De rest van de avond loopt eigenlijk vanzelf: de koffie maakt plaats voor een frisdrankje of iets anders. Even een tipje dat ik ooit van een zeer ervaren T-dame kreeg: geef niet – zeker niet de eerste avond – je persoonlijke gegevens door.

redbullet Hoe bereid je je voor ?
Dat is voor iedereen verschillend. De TS komt gewoon zoals hij/zij zich voelt.
De CD/TV vindt het leuk om ‘enfemme’ de avond door te brengen. Wanneer je wat meer durft, komen de meeste reeds omgekleed. Dus wanneer je niet de gelegenheid hebt je thuis of elders om te kleden, kan je dat ter plekke van de transgender/T&T avond doen. Neem dan alles mee in een sporttas en neem wat geld mee voor de toegang (er wordt een kleine vergoeding gevraagd), drankjes (en soms parkeermeter). Ik heb op mijn website een checklist opgenomen om niets te vergeten.
Verder is het handig de gastvrouw van te voren even te mailen en vragen hoe het er op de avond in deze plaats toegaat. De mailadressen staan op de site van de Vereniging Genderdiversiteit
Zo is de transgender/T&T avond in Amsterdam bijvoorbeeld in een café, die in Eindhoven is meer een besloten avond, dat in een buurthuis wordt gehouden, met goede omkleed mogelijkheid.
Ook is het van te voren melden dat je als nieuweling komt bij de gastvrouw, zodat ze daar rekening mee houdt. Doorgaans wordt dit ook gevraagd, maar meldt het altijd even wanneer je binnen komt voor alle zekerheid…
Tip: vind je de stap te groot om ‘enfemme’ te komen, kom dan als man en kijk de kat uit de boom. Dat is niet vreemd, we weten allemaal nog hoe moeilijk we de eerste avond vonden. Door eerst als man te komen, voel je je wellicht wat ‘veiliger’. Op deze manier zet je de stap in 2 delen: eerst als man de kat uit de boom kijken en wellicht een volgende keer enfemme. Je zou ook de spullen mee kunnen nemen zodat wanneer je besluit om je alsnog om te kleden, dan kan dat. Maar niets is verplicht.

redbullet Hoe komen de mensen gekleed ?
Op vrijwel alle locaties komen mensen in verschillende outfits: van ‘business-look’, ‘feestelijk’, tot ‘dagelijks’. Het belangrijkste is dat je je er zelf prettig in voelt. Je valt niet snel buiten het acceptabele, zolang het maar niet te erotisch is. Op verschillende websites van transgender/T&T avonden staan wel foto’s van bezoeksters, daarmee krijg je een indruk.

redbullet Waar worden de avonden gehouden ?
O.a. Amsterdam, Eindhoven, Groningen en Hoorn. Maar kijk voor de plaatsen en exacte adressen en routebeschrijving op de website van Vereniging Genderdiversiteit .

redbullet Waar hebben we het zoal over op zo’n avond ?
Over echt van alles. Natuurlijk wisselen we tips uit over kleding, uiterlijk, etc, maar ook over gewone dagelijkse dingen. Soms heeft de avond een onderwerp en wordt er daar aandacht aan besteed. Wanneer de t&t avond een eigen website heeft, dan staat dit (als het goed is) dan daarop vermeld.
Mocht je moeite hebben om met mensen in contact komen: in sommige plaatsen zitten mensen aan tafeltjes en is contact leggen moeilijker. Vaak is er een bar, ga dan met de bardame in gesprek en geef aan dat je nieuw bent en dat je je een beetje ‘alleen’ voelt: of ze je een beetje kan helpen. Doorgaans houdt de gastvrouw dat wel in de gaten, maar je kan er zelf ook een boel aan doen.

redbullet Mijn eerste keer ?
Het is alweer een aantal jaren geleden, maar ik kan me nog goed voor de geest halen hoe het was de eerste keer: Natuurlijk was ik bloednerveus (zeer ongebruikelijk voor me) wanneer ik het eerst naar de bijeenkomst ging. Voor mij was dat Amsterdam: Voor het eerst als Bianca wandelend door de binnenstad van de parkeerplaats over de grachten naar de transgender/T&T avond. Ofschoon ik goed bekend ben in Amsterdam, van te voren de gastvrouw telefonisch had gesproken, was het een behoorlijke stap.
Bij binnenkomst werd ik vriendelijk verwelkomd door de gastvrouw, kreeg een korte uitleg en werd – nadat ik m’n neus had gepoederd – voorgesteld aan de andere CDs.
Voor mij was dat de eerste keer dat ik andere transgenders ontmoette. De meeste zagen er prachtig uit. Het contact maken ging eenvoudig en het is leuk te praten over kleding, gevoelens en ervaringen. Al snel voelde ik me ‘thuis’ met de andere CDs.

redbullet Tenslotte 10 redenen om als transgender (CD/TV, transgenderist of TS) een transgender/T&T avond te bezoeken:

 • 1. Allereerst omdat het gezellig is;
 • 2. Transgender/T&T avonden worden gehouden in neutrale omgeving, waarbij je in een ontspannen sfeer gewoon eens ‘jezelf’ kunt zijn;
 • 3. Je ontmoet er gelijkgestemden en beseft opeens dat je niet alleen bent met deze gevoelens;
 • 4. Er komen zowel beginners als gevorderden: een gemêleerd gezelschap;
 • 5. Je wordt als beginner doorgaans meteen opgevangen door de gastvrouw en opgenomen in de verschillende groepjes;
 • 6. Wanneer je erom vraagt krijgt je tips om je ‘vrouwelijke ik’ nog verder te verbeteren;
 • 7. Je partner is van harte welkom (komen heel vaak terug: dit geeft aan dat ook zij het prettig vinden);
 • 8. Het contact met gelijkgestemden geven je een bevrijdend gevoel (heel anders dan de contacten via het internet): het besef dat je niet alleen bent;
 • 9. Je kunt op een aantal plaatsen je ter plekke omkleden om niet ‘enfemme’ over straat te hoeven voor diegene die dit niet durven/kunnen;
 • 10. Soms worden thema’s georganiseerd om gezamenlijk eens een onderwerp te bespreken.

Ik hoop je binnenkort eens te ontmoeten op één van de avonden.
Bianca Holland


website: https://biancaholland.wordpress.com/

5 reacties op T&Tavond

 1. natasja zegt:

  hoi,

  wat een leuke site!
  dank je wel.

  natasja

 2. Tess zegt:

  Dankzij de uitgebreide verhaal over de eerste keer. Toch de stoute pumps aan getrokken en vol met zenuwen . De eerste stap gezet op een contact avond. Wat was dat een bevrijdend gevoel zeg. Echt héérlijk. Als in een warm bad terecht komen.
  En de volgende maand zeker weer aanwezig.
  Bedankt Bianca voor de informatie!!!😘

 3. Nomad49 zegt:

  Dank voor deze info. Fijn dat er mensen zijn zoals jij 👍

 4. John zegt:

  Zo’n avond in de buurt van Venlo zit er zeker niet in?
  Ik vind het nogal een heel eind rijden naar de dichtstbijzijnde vestiging.

 5. Charlie zegt:

  Hallo,ik ben Charlie,en heb dezelfde gevoelens als jullie.Hiermee zit ik al mn levenlang tegen te worstelen.ik zie eruit als een stoere man,maar dit kostuum hoort deels niet bij mij.Ik zie mezelf liever als vrouw in de spiegel.Ik draag vaak direct bij thuiskomst vrouwlijke kleding,want hierin voel ik me fijn.Buitenshuis zit er niet in,want dat durf,en mag ik niet.Daar komt nog bij,dat ik in een chaletje woon.Ik ga gewoon op korte termijn bij jullie een bakkie doen.Hier kijk ik naar uit.
  …tot gauw,Charlie

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.