Interview in mei

biancaholland-421

Afgelopen vrijdag had ik een BiancaBalansDag.
waaaaaattttttttt? Zal je wel denken? Eind mei nog?
Maar het afgelopen halfjaar ben ik natuurlijk niet op stap geweest. Ik kreeg een aanvraag voor een interview binnen van een studente en nu de terrassen weer open zijn maar de musea nog niet, de transgenderavonden nog dicht, zag ik een mooie gelegenheid om het interview door te laten gaan.
De studente studeert sociologie op de UvA en doet een minor in kunstfilosofie en schrijft een scriptie over het onderwerp ‘Commercialization out of self-interest or an altruistic boost of visibility? What is happening when the fashion industry popularizes social movements?” En dan specifiek gericht op de LGBTI.. beweging..

Interessant was wel om haar mee te nemen in de ontwikkelingen rond wat we tegenwoordig transgenders noemen. Over het ontstaan van de eerste transgendergroep in Amsterdam, meer dan 50 jaar geleden. Dat het zich in het openbaar kleden in de kleding ‘van de andere kunne’ verboden was en je ervoor gearresteerd kon worden. Deze Algemene Plaatselijke Verordening is pas in 1985 veranderd, (samen) met de eerste transgenderwet. De nieuwe Transgenderwet is in 2014 van kracht geworden en dit jaar is recent (mei 2021) pas het voorstel voor een aanpassing van deze wet ingediend bij de 2e kamer.

Maar ook het verhaal van het ontstaan van de eerste genderneutrale toiletten. Dat was in het Amsterdam Museum in 2015. Ik heb toen mogen deelnemen aan dat project met de naam “Transmission’.
Het Amsterdam Museum wilde en wil bezoekers op deze manier ook buiten de tentoonstellingsmuren aan het denken zetten over kwesties rondom geslacht en identiteit.
Het was dus vooral gericht op de doelstelling mensen aan het denken te zetten.
Dus deze genderneutrale toiletten zijn er niet specifiek voor transgenders. Sterker nog: vrijwel alle transgenders willen juist géén genderneutrale zaken: we doen juist onze best om naar de andere genderrol over te gaan. En dan is genderneutraal het laatste wat je wil.

Ze had de vragen van te voren gemaild. Dat was wel handig omdat ik er zo een samenhangend verhaal van kon maken. Tenminste dat hoop ik 🙂
Voor mij ook weer leerzaam om te zien dat door de studierichting de insteek van het onderzoek vooral gericht was op (sociale) groeperingen. Hierdoor wordt al snel de fout gemaakt dat regenboog-groep geen groep is, maar bestaat uit inviduen waarbij maar weinig overeenkomsten zijn, zeker niet wanneer je gaat kijken naar de mode.
We zijn immers allemaal anders en hebben onze voorkeuren voor kleding.

Maar het legt wel goed bloot hoe buitenstaanders denken over – en een (verkeerd) beeld hebben van – de groep transgenders. De buitenstaanders hebben het idee door genderneutraal te gaan denken, de transgenders te helpen. Maar ze helpen de (meeste) transgenders er juist niet mee, zeker niet omdat er zo’n enorme diversiteit is binnen zo’n homogeen veronderstelde groep. Wellicht spreekt het de groep non-binair en/of de transgenders die zich als geen man of vrouw identificeren wel aan, maar daar heb ik eerlijk gezegd geen verstand van.
Maar het idee werd wel breed opgepakt als een ‘sociale beweging’. Zo kwam de NS met een genderneutrale oproep ‘beste reizigers’, volgde de Universiteit van Amsterdam en het Amsterdamse stadhuis met genderneutrale toiletten, gingen zelfs kinderopvang organisaties nadenken over genderneutraal opvoeden. Ook in de mode kwam er gender neutrale kleding. Zo zijn er vele, vele voorbeelden te noemen. Maar daar was lang niet iedereen blij mee. Genderneutraal werd zelfs in 2017 uitgeroepen tot het irritantste woord.

Ook de invloed van rolmodellen hebben we besproken. Op dit moment is dat zonder enige twijfel Nikkie (Tutorials) de Jager. Hoe mooi is het dat ze als transgender verslag in ons land mocht doen bij het Eurovisie Songfestival en voor honderden miljoenen presenteerde. Maar we hebben er natuurlijk veel meer. Zoals Loiza Lamers. Zij won in 2017 Holland’s Next Top Model. Maar wanneer we wat verder terug in de tijd gaan, kennen een aantal van jullie wel 1997, werd Kelly van der Veer die nog als travestiet De Travestieshow in 1997 won. Zich daarna transformeerde tot de prachtige Kelly die in 2001 in Big Brother meespeelde. Maar ook Valentijn de Hingh. Zij is van kinds af aan gevolgd door een TV programma in haar transitie. Ze definieert zichzelf als non-binair en vindt zichzelf geen transrolmodel. Zij is heel tevreden met wie ze is.

Kortom zo werd het toch best weer een leerzaam interview, waarbij ook ik moest nadenken over hoe je de vragen vanuit deze studierichting toch in een logische samenhang kan brengen.
Op naar het volgende interview?

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.