Terugblik @paleisamsterdam

Dit keer helaas weinig nieuws te melden, vandaar dat ik maar weer even terugblik op een  leuk uitstapje uit de afgelopen jaren.

Het is alweer een tijdje geleden dat ik met Natas naar het Paleis op de Dam ben geweest. Dit bezoek stond al een tijd op de planning, maar nu kwam het  er eindelijk van. Het was een mooie herfstdag en dat leverde een aantal leuke plaatjes op. Hier op het Rokin schoot Natas een leuk plaatje toen ik op dat bankje zat, Net daarvoor hadden we op het dakterras bij de Bijenkorf een capootje gedronken, gezellig kletsend in de heerlijke zon.

Daarna naar het doel: het paleis op de Dam. Even een plaatje in de Burgerzaal, de grootste zaal van het paleis. De zaal is het middelpunt van het gebouw en stelt het universum in het klein voor. Achter mij zie je in de vloer marmeren kaarten van het oostelijk en westelijk halfrond met daar tussenin de noordelijke sterrenhemel. De zaal was in de 17e eeuw open voor burgers en die doorkruisten hier als het ware de wereld, zoals handelaars en zeelieden dat in werkelijkheid deden.

Links boven in de foto zie je het beeld van Atlas. Daaronder is de ingang naar de schepenzaal. Boven die ingang wordt de ‘Gerechtigheid’ afgebeeld met een zandloper en martelwerktuigen. De ‘Gerechtigheid’ vertrapt de ‘Hebzucht’, gerepresenteerd door koning Midas met ezelsoren, en de ‘Nijd’, uitgebeeld als Medusa met slangen als haar. De kristallen kroonluchters zijn uit de tijd van koning Lodewijk Napoleon.

Uiteindelijk wordt het toch weer tijd om naar huis te gaan: dit keer met de metro naar het Centraal Station en van daar uit met de tram naar de P&R op Zeeburg. Nog even een fotootje geschoten door Natas.
Dit was het einde van een leuke dag en door dit weer even op te diepen een leuke herinnering daaraan.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Terugblik @paleisamsterdam

  1. natcrys zegt:

    Zo.. dat was al weer een tijdje terug! 🙂

    Hopelijk snel weer!

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.