BBD & gastcollege @HU

Afgelopen dinsdag was het dan weer eens zo ver: eindelijk een leuke BiancaBalansDag!

Natas en ik waren door de docente Hannie weer uitgenodigd een gastcollege te geven voor 1e jaars studenten social work aan de Hogeschool Utrecht. Dus eindelijk kon ik weer eens in mijn Bianca outfit erop uit. In het gebouw van de HU moest ik natuurlijk wel een mondkapje op. Omdat ik van die 24uur lippenstift gebruik en mijn foundation goed is ‘gesealed’, blijven er geen make-up resten achter op het mondkapje.

Maar terug naar het gastcollege: er mochten door de beperkingen maar maximaal 30 studenten aanwezig zijn. Na zorgvuldige registratie en afstand houden konden ze naar hun plek in de grote collegezaal. Zodra ze plaats hadden genomen op 1,5 meter afstand van elkaar konden de mondkapjes af.

Je merkt wel een beetje een anders sfeer dan normaal: bij binnenkomst zie je niet iedereen met elkaar kletsen en het kostte Hennie dan ook weinig moeite om met het college te starten. Na een korte introductie konden Natas en ik van start en het is voor ons altijd leuk om meteen vanaf het begin het stellen van vragen te enthousiasmeren. Door de andere omstandigheden merkten we wel dat dit anders is dan normaal: de groep is veel kleiner dan de 100-150 studenten die we ‘normaal’ hebben en iedereen zit ver uit elkaar en blijkbaar geeft dat ook weer een andere sfeer. Maar wanneer we onderwerpen aansnijden die echt wel uitnodigen om vragen te stellen, zie je dat de vragen los komen en dat het ijs is gebroken.

Het is opvallend dat er toch altijd wel een behoorlijk aantal studenten in de zaal zitten die in hun nabijheid een transgender kennen. Bijna altijd zijn dit transvrouwen of transmannen. Dat deze groepen slechts 1% van de transgenders omvat verbaast dan ook vrijwel iedereen. En daarmee is het altijd leuk om ze mee te nemen in onze situatie die ook weer onderling enorm verschilt.

Doordat wij verschillende rollen hebben, in extreme vorm door verandering van gender, kunnen we ze meenemen in hoe anderen ons anders benaderen door ons uiterlijk. Hierbij leggen we vaak parallellen met verschil in kleding(stijl) en hoe dáár al anders op wordt gereageerd en of je je anders kan voelen.

Op deze manier vliegt de tijd en kunnen we de documentaire Transanders weer instarten. Het is leuk te horen dat de docente Hannie die de docu toch al vaak gezien heeft elke keer weer nieuwe dingen ziet en kan gebruiken in haar lessen. Na afloop van de docu merk je toch altijd dat deze diepe indruk maakt: en dat leidt dan weer tot totaal andere vragen. Met name over welke impact deze gevoelens hebben op transgenders en hoe we daar dan mee weten om te gaan. Ik blijf het één van de beste documentaires vinden die ik ooit over transgenders heb gezien: Kim, nogmaals bedankt voor het maken ervan!

Aan het eind vragen we altijd wat ze gaan meenemen na aanleiding van het college en het is toch altijd interessant te horen wat is opgestoken. Een ieder neemt weer andere punten mee en dát is natuurlijk precies de bedoeling.

Na afloop zijn er altijd wel studenten die nog wat vragen willen stellen. Zo ook deze keer. Hier zie je me in gesprek met één van hen.

Gelukkig konden Natas en ik nog even napraten en nog wat fotootjes schieten. Helaas is het restaurant gesloten, anders konden we daar nog even wat eten. Nu moesten we helaas weer huiswaarts. Maar het was voor mij een geslaagd college en een heerlijke BBD!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op BBD & gastcollege @HU

 1. jose zegt:

  mooi werk doe ij om het bekend te maken toppers

 2. Dominique zegt:

  Heerlijk om weer eens ’n mail van jou te ontvangen : ik heb hier erg naar uitgekeken ! Alvast heel leuke feestdagen toegewenst,
  Doiminique

 3. Gea Cross zegt:

  Ook leuk om je weer zo te zien, je ziet er prima uit!

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.