BBD: nog even volhouden

5 mei 2020, bevrijdingsdag en viering van 75 jaar vrijheid. Na de mooie toespraak van onze koning gisteravond waarin hij aantipte dat het goed is je te realiseren dat onze (groot)ouders andere tijden hebben meegemaakt. Maar liefst 5 jaar waren ze niet vrij in hun doen en laten. WIJ gaan nog steeds niet onnodig de straat op. Mijn BiancaBalansDagen gaan nog wel door en dus blijf ik weer gewoon thuis bij mijn vrouw. Ze vroeg zelf al of het niet weer eens tijd werd. Er waren alweer 3 weken verstreken sinds mijn laatste keer.

Het is prachtig weer, maar nog wel een beetje koud in de ochtend. Ik ga niet naar buiten, dus ja, wat trek je aan? Dit keer viel de keuze op mijn mooie zwartleren rok, huidkleurige panty, beige pumps en een leuk donkergroep truitje. Het wat vind je van deze keuze?

Thuis heb ik van alles te doen, maar ik wil ook een beetje genieten van mijn BBD, dus na het ontbijt, koffie en (online) de krant lezen wat huishoudelijke taken zoals stofzuigen. Dat doe ik meestal bij ons thuis en samen het bed verschonen,  mooie klusjes voor Bianca:)

Na even koffiedrinken met mijn vrouw, de mail doen, een fotootje maken voor mijn blogje en wat tijd besteden aan historisch onderzoek van mijn familie. Dit keer van mijn moeders kant. Ik vind het interessant om me daar in te verdiepen. Een leuke wetenswaardigheid is dat Napoleon een decreet heeft uitgevaardigd dat iedereen een familienaam moest aannemen in 1811. Daarvan werd een akte opgesteld. Er waren natuurlijk een aantal regels opgesteld:

 • Iedereen die nog geen vaste familienaam had, moest er een aannemen.
 • De namen van steden mochten niet als familienaam worden aangenomen.
 • Als je al een vaste familienaam had en die wilde je behouden, dan moest je daarvan toch opgave doen.
 • De naam die een man koos, ging ook over op zijn kinderen en andere afstammelingen in mannelijke lijn. In andere woorden: als je vader of opa van vaderskant nog leefde, kreeg je de naam die hij koos.

Deze aktes heb ik van veel van mijn voorouders gevonden. Het intrigeerde me hoe dat dan ging bij ouders en grootouders: Daarom misschien leuk om de tekst van het decreet van Napoleon te lezen?
Decreet
Napoleon, Keizer der Franschen, Koning van Italiën, Beschermer van het Rhijnverbond, Bemiddelaar van het Zwitsersch Bondgenootschap.
Op het rapport van onzen Groot-Regter Minister van Justitie;
Gezien ons Decreet van den 20 July 1808;
Onzen Staatsraad gehoord;
Hebben wij gedecreteerd en decreteeren het geen volgt:
Art 1.
De genen onzer onderdanen in de departementen van het voormalig Holland, der Monden van den Rhijn, der Monden van de Schelde en van het arrondissement Breda, welke tot dus verre genen vasten familienaam of voornamen hebben gehadt, zullen gehouden zijn, zodanigen, in den loop van het jaar der bekendmaking van ons tegenwoordig decreet, aan te nemen, en de opgave daarvan te doen aan den ambtenaar van den civielen staat der gemeente, alwaar zij woonachtig zijn.

etc, etc.
Over de ouders en eventueel grootouders is beschreven in Art 6.
De familienaam, dien de vader, of, bij ontstentenis van dien, de grootvader van vaderszijde, verklaard heeft, te willen aannemen, of welke hem toegekend zal blijven, zal aan alle kinderen worden gegeven, die gehouden zullen zijn, denzelven te voeren en aan te nemen in de akten; ten dien einde zal de vader, of, bij gebreke van dien, de grootvader, de aanwezig zijnde kinderen en kleinkinderen in zijne opgave vermelden, alsmede derzelver woonplaats; en dezulke onzer onderdanen, die hunnen vader, of bij ontstentenis van denzelven, hunnen grootvader nog in leven hebben, behoeven slechts te verklaren, dat hij nog in leven is, benevens de plaats van zijn verblijf.

Het is echt prachtig dat je tegenwoordig vrijwel alles vanachter je PC terug kunt vinden. Tot 1811 kan je vrijwel alles terugvinden in de gedigitaliseerde archieven. Mocht je interesse hebben ook wat uit te zoeken: een belangrijke site is : WieWasWie.nl
Je kunt beginnen de geboortedata en/of trouwdata van je (over)grootouders op te zoeken. Voorwaarde is dat ze tenminste 100 jaar geleden geboren moeten zijn, want die gegevens zijn vrijgegeven. Van daar uit kan je weer verder terug in de historie werken. Die vind je o.a. doordat op de trouwaktie is opgegeven wie de ouders zijn van bruid en bruidegom.
Wat voor het digitale archief maanden of jaren werk was, is nu een kwestie van dagen werk.

Ik ben echter uitgekomen in de periode vóór 1811 en was benieuwd hoe men nu op de achternaam van mijn moeder is uitgekomen. Dan is het interessant te zien dat die achternaam reeds bestond aan de vrouwelijke kant van de opa die in 1812 nog leefde en de familienaam van zijn vrouw aannam in 1812. Daarmee kregen alle kinderen en kleinkinderen dezelfde familienaam.

Nou ja, zo kan je maar druk zijn op je BBD hè?
Tijd om te lunchen met mijn vrouw en heb ik daarna  tijd om deze blog te schrijven onder het genot van een kopje thee. Nog even een filmpje kijken op Netflix, lekker met hapjes en wat te drinken erbij, het is tenslotte maar één keer 75 jaar bevrijding 🙂

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op BBD: nog even volhouden

 1. Jeanett zegt:

  Hallo Bianca.
  Wat leuk dat je hiemee bezig b
  Ik ben ook aan het uitzoeken hoe mijn familie in elkaar zit..
  Ik be
  Het crossdressen buiten heb ik even opgegeven. Nu alleen binnen. Ook leuk.

  In oktober heb ik een vakantie in Zeeland geboekt en daar wil ik als vrouw verkleed verblijven om te
  Kijken hoe het is om langer als vrouw te zijn
  Als j e goed vindt hou ik je op de hoogte.
  M vr Gr Jeanette

  M vr

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.