Weer gastcollege op HvA

Zojuist ben ik terug van wéér een gastcollege. Dit keer weer op de Hogeschool van Amsterdam voor 3e jaars psychologie studenten. De docente Maayke Jansen die het vak toegepaste psychologie geeft, had me weer uitgenodigd voor dit college. De studenten zullen een samenvatting moeten maken van gastcolleges en een verkort beleidsplan schrijven over één van de onderwerpen die bij gastcolleges aan de orde komen. Hierbij werd het recent opgestelde ‘Nota regenboogbeleid 2019-2022’ van de gemeente Amsterdam natuurlijk ook aangetipt.

Na een korte introductie mocht ik het woord nemen om de ca. 100 studenten mee te nemen hoe deze nota tot stand is gekomen en te koppelen aan de belevingswereld van een transgender. Hiervoor werd het microfoontje weer op me gemonteerd waardoor ik mijn stem een beetje kon sparen.
De gemeente heeft grote bijeenkomst belegd in april 2019, waarvoor LGBTI+ organisaties waren uitgenodigd. Ik was er ook en ontmoette er vele bekenden. Zoals ik al vermoedde constateerde ik toen dat er vrijwel geen inhoudelijke kennis en/of ervaring van of over transgenders is bij de ambtenaren, maar ook bij veel deelnemers die dag. De transgender mensen zijn ook zeer divers, daarom is het ook lastig om er generieke zaken uit te halen om aan te pakken. Dat is wel getracht, maar het zou beter zijn wanneer de ambtenaren zich zouden verdiepen in het onderwerp. Dan zouden ze meer gericht beleid kunnen ontwikkelen en implementeren. Dat zou effectiever zijn én zou transgender mensen beter kunnen helpen bij de acceptatie en integratie (in wijken).
Gelukkig zijn er wel zaken in de nota benoemd die sowieso goed zijn om uit te voeren. Dat is een verbetering t.o.v. de voorgaande beleidsnota.

Dat de ‘transgenderbeleving’ zeer divers is kunnen de studenten dan ook constateren doordat ze goede gerichte vragen aan me stelden. Het is altijd leuk om te zien dat dit wat meer ervaren psychologie studenten zijn die heel andere vragen stelden dan bijvoorbeeld studenten social work of logopedie. Ze gingen meer in op de belevingswereld en wat dit voor mij en mijn omgeving betekent.
Om je nog meer in te leven in wat het betekent om transgender te zijn, bekeken we natuurlijk ook de documentaire Transanders, waarna  weer vragen gesteld konden worden. Je merkt dan dat de documentaire diepe indruk maakt en de vragen veranderen.

Daarmee kwam ook dit gastcollege ten einde en konden we volgens mij weer terugkijken op een geslaagde middag. Of het gastcollege in deze vorm volgend studiejaar weer terug komt is onzeker, omdat de studie totaal wordt veranderd: minder hoorcolleges en meer opdrachten. De docente Maayke Jansen vindt het een belangrijk onderwerp dat zeker op een of andere manier terug zou moeten komen en ze zal zich ervoor inzetten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.