@Windesheim Almere

Gisteren was ik op de hogeschool Windesheim. Hogeschool Windesheim heeft locaties in Almere en Zwolle. Windesheim telt ruim 22.000 studenten, duizenden cursisten en 2.000 medewerkers en is hiermee een van de grotere hbo-instellingen in Nederland.
Ik was in Almere om er een gastworkshop te geven aan kleinere groepen (eerstejaars) studenten logopedie en verpleegkunde. Op deze hogeschool was het de eerste keer en is het altijd een beetje zoeken naar wat de doelstellingen zijn, maar ook wat de verwachtingen zijn die docent(en) en studenten hebben.

Ik had een ‘teaser’ opgesteld waarop de studenten konden bepalen of ze eraan wilden deelnemen:
Bianca: Het leven als transgender
Sinds de transgenderwet in 2014 van kracht is geworden, is het begrip in toenemende mate bekend geworden. Wie heeft er niet van gehoord?

Maar weet jij wat het leven als transgender inhoudt? Ken jij verschillende belevingsvormen van transgenders? Weet jij hoeveel transgenders van geslacht willen veranderen?
Bianca neemt je in een interactieve sessie mee in dit leven en stelt jou in staat om je in te leven in het leven van een transgender en kan je alle vragen stellen die je kunt bedenken.
Tot 4 februari in haar workshop?

Ik had dit keer zelfs 2 keer een groep bestaande uit studenten van beide studierichtingen waar we in elk 2 uur interessante sessies hadden. Interessant omdat het beide diverse groepen waren. De eerste groep had veel vragen en studenten hadden zich verdiept in het onderwerp. Dit leidt dan tot een leuke interactie waar de vraag van de ene student weer de andere vraag oproept bij de andere. Eén van hen had zelfs mijn website uitgebreid gelezen vertelde ze me in de pauze. Hoe leuk kan je het hebben hè?
Natuurlijk heb ik ze de documentaire Transanders laten zien en je kan dan zien dat velen er door worden gepakt welke invloed de transgendergevoelens hebben op het leven. Wat ik dan weer interessant vind is de zienswijze te zien en horen van de studenten hoe ze tegen mij aankijken wanneer ik een inkijk geef in mijn leven als transgender/crossdresser. Maar ook wanneer ik vraag hoe ze zouden reageren wanneer hun vriend, broer of vader ook deze behoefte blijkt te hebben en dat aan hen zou vertellen. Naast dat er zijn die positief daarop reageren, is het frappant dat een van hen zegt: ‘het is prima dat jij dat doet hoor, maar ik heb er niets mee. Bij ons is dat verboden, dus dat gebeurt niet’. En die mening blijken meerdere aan te hangen. Tja… dan word ik even stil omdat ik dat vaker heb gehoord…
Maar er is hoop: ze zijn net begonnen aan hun studie en hopelijk leren ze de komende jaren hun houding te veranderen want transgenders komen in alle groepen voor en zowel in de verpleegkunde als logopedie heb je redelijke grote kans transgenders tegen te komen.
Gelukkig was dit een kleine groep studenten en zie je dat vrijwel iedereen er open en positief tegen transgenders aankijkt en in ieder geval hebben opgestoken dat het geschetste beeld in de media dat (vrijwel) elke transgender van geslacht wil veranderen totaal niet klopt.

Het was voor mij in ieder geval een interessante middag en voor de studenten ook, af te lezen aan de reacties. Ik kijk uit naar de terugkoppeling 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.