TransGendercollege @HU

Afgelopen dinsdag was het dan weer zo ver dat Natas en ik een gastcollege mochten geven op de Hogeschool Utrecht aan eerstejaars studenten Social Work. Hier zijn we in 2016 mee begonnen en blijkbaar is het een succes, want we worden elk jaar gevraagd en inmiddels ook door andere studierichtingen.

Voor ons is het inmiddels dus routine geworden en het is leuk dit met Natas samen te doen omdat het mooi aangeeft dat iedereen een andere insteek heeft en de wijze waarop we invulling geven en omgaan met onze ‘andere ik’.

Na een korte introductie checken we altijd even via de vraag wie er van de studenten in zijn/haar omgeving een transgender kent en daar wellicht kort iets over wil vertellen blijkt steevast dat er diverse studenten zijn die hiermee in hun directe kring mee te maken hebben: doorgaans zijn dit dan transvrouwen of transmannen in verschillende stadia van transitie.
Wanneer ik daarna vertel dat 99% van de transgenders *) niet van geslacht wil veranderen is voor vrijwel iedereen een eyeopener. Dat er mensen zijn zoals ik die ‘gewoon’ getrouwd zijn dit in deeltijd doen en binnen het gezin open (kunnen) zijn over hun vrouwelijke kant dan heb je de aandacht meteen wel te pakken.

Natas kan dan de draad weer leuk oppakken door haar verhaal te vertellen en dan zien de studenten dat het allemaal gecompliceerder in elkaar zit dan het in eerste instantie lijkt: immers je kunt als crossdresser/deeltijdvrouw niet overal even open over zijn.

Dat dit bij veel van hen leidt tot problemen waarvoor weinig tot geen hulp kan worden aangeboden is voor ons de reden om bij de social work opleiding deze gastcolleges te geven zodat ze later in de praktijk dit kunnen herkennen en wellicht hiervoor hulp kunnen bieden.

Natuurlijk komen de vragen meteen los van de studenten, immers doordat je als deeltijdvrouw andere rol aanneemt zie je dat – ondanks je zelf niet verandert –  alleen door de rolverandering wordt er anders op je gereageerd. Dit wordt het intersectionaal denken genoemd:

 1. Verschillen in etniciteit: daar kan Natas natuurlijk prachtige voorbeelden van geven door haar achtergrond
 2. Het verschil in levensfase: dit wordt mooi in beeld gebracht omdat Natas en ik een behoorlijk leeftijdsverschil hebben waardoor situaties verschillen
 3. Het verschil in sekse of liever gezegd in ons geval genderrol: immers er wordt in onze maatschappij anders op vrouwen dan op mannen gereageerd waar we dan weer leuke voorbeelden van kunnen geven
 4. Maar ook religie: dit komt even ter sprake omdat niet alle mensen die een religie aanhangen even makkelijk omgaan met transgender mensen
 5. Ook op het werk heb je een andere rol: daar kan Natas dan ook weer leuke voorbeelden van geven

Kortom, er zijn vele onderwerpen en insteken om een inkijkje te geven in het leven van een transgender deeltijdvrouw.

Hierna is het tijd voor de documentaire Transanders van Kim Bras-Bakker. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het blijft me boeien dat Kim in staat is geweest de kijker te kunnen ontroeren en dat ze e.e.a. zo heeft samengesteld dat zo’n grote klas studenten stil is en geboeid blijft kijken. Na afloopt barsten de vragen dan ook los, wat voor ons dan weer leuk is om te zien dat iedereen er wat anders uit haalt en andere dingen wil weten.

Zo loopt het gastcollege alweer ten einde, waarna Natas en ik nog wat fotootjes maken, immers een verhaal zonder foto’s is toch minder boeiend. Met dank aan Natas voor het maken van deze leuke foto.

*) Bron: Paula Vennix: Feiten over Transgender mensen, 2013:

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op TransGendercollege @HU

 1. natcrys zegt:

  Het was ook deze keer weer erg leuk en waardevol! 🙂

 2. Gea Cross zegt:

  Zoals zojuist al op Facebook geschreven: goed dat jij en Nat dit weer hebben gedaan. We hebben wat dat betreft heel verschillende ervaringen, bijvoorbeeld hoe er op ons als parttime vrouwen wordt gereageerd door anderen! Liefs, Gea

 3. Dominique zegt:

  Lieve Bianca,
  Wat ’n SCHITTERENDE FOTO !!! Ook ik draag tegenwoordig (bijna) dagelijks zo’n nappa-leren knie-rok en in ieder geval dagelijks zulke enkellaarsjes. Ga zo door : je blijft ons inspireren en aanmoedigen. Dikke knuffel, je
  Dominique.

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.