Laatste BBD van seizoen?

Afgelopen vrijdag was het prachtig weer en had ik met Natas afgesproken een dagje Leiden te doen. Er was voldoende ruimte bij de P&R net buiten de stad. Dan met de bus naar de stad. We hadden nauwelijks tijd om nog even een fotootje te maken bij het wachten op de bushalte omdat de bus er al aan kwam. Ik had gekozen om mijn nieuwe groene Mart Visser jurk aan te doen: dat vond ik wel toepasselijk op deze mooie dag!

Ons reisdoel was het Rijksmuseum voor Oudheden (Leiden) zodat we een wandelingetje door de stad konden maken vanaf het Centraal Station en dat was zeker geen straf met het prachtige weer. Zo hadden we weer tijd om bij te kletsen, want het was alweer even geleden dat we met z’n tweetjes op stap waren geweest.

Na binnenkomst in het museum eerst maar even geluncht in het museumcafé alvorens plaatjes te schieten bij de ruim zes meter hoge tempel die in de hal is opgesteld. Deze Tempel van Taffeh uit Egypte werd  ongeveer tweeduizend jaar geleden gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Augustus. Nadat de Romeinen de macht in Egypte hadden gegrepen, zetten ze langs de zuidgrens een reeks forten. Deze tempel hoort bij zo’n vesting. Natas (thnx) maakte deze foto van me en je kunt wel zien dat ik wat langer ben dat de mensen uit die tijd, haha.
Vanaf 1960 begon de Egyptische overheid met de bouw van een stuwdam in de Nijl. Een groot stuk land in het zuiden van Egypte zou daardoor onder water komen te staan. De vele oude cultuurschatten in het gebied dreigden hierbij verloren te gaan, maar Unesco organiseerde een reddingsplan. Nederland hielp mee met die campagne. Als dank hiervoor ontving het museum een authentieke tempel uit het dorp Taffeh. Hij was eerst gewijd aan de godin Isis (beschermgodin uit de Nijldelta) en is later als christelijke kerk gebruikt. De tempel is tussen 1960 en 1979 steen voor steen uit elkaar gehaald, getransporteerd en in de entreezaal van het museum weer opgebouwd.

Op naar de rest van het museum waar naast de vaste collectie diverse kleinere tentoonstellingen te zien zijn, zoals het ‘Leven langs de Nijl’. In de eerste zaal gaan we  vijfduizend jaar terug in de tijd, naar het land van de oude Egyptenaren,  het hiërogliefenschrift en de beroemde Egyptische farao’s. Prachtige archeologische objecten, waaronder beelden, grafstenen met hiërogliefen en kleurrijk beschilderde mummiekisten, vertellen het verhaal van het oude Egypte.

In de tweede zaal zagen we het eeuwenoude proces van mummificatie. Een aantal mummies is gescand, waardoor ze laagje voor laagje virtueel ontrafeld werden. Dit proces wordt uitgelegd via beeldmateriaal en video’s op verschillende schermen. Op die manier zagen we ook de prachtige objecten die tussen de windsels zijn gestopt en wat de symbolische betekenis was.

In de derde zaal leerden we over het rotsvaste geloof van de oude Egyptenaren in het hiernamaals. De dode moest daar een lange tocht afleggen. In mooie geïllustreerde dodenboeken van papyrus werd die reis uit de doeken gedaan. Geheime rituelen en spreuken moesten het proces vergemakkelijken.

Met zoveel informatie tot je nemen duizelt het na een paar uur al en waren we wel toe aan een drankje. Zonde om dat binnen te doen, dus op naar een terrasje buiten. Natuurlijk kwamen we wel wat schoenenzaken onderweg tegen en ben ik wel een aantal zomerse pumps gaan passen, maar ben niet geslaagd. Ze waren net te klein of te groot en van de pumps die ik wilde waren geen halve maten. Dus op naar de volgende winkel, haha. Wel leuk om met dit weer te shoppen: heerlijk zonnetje en niet te warm. Al snel vonden we een leeg tafeltje op een terras aan het water waar we gezellig hebben kunnen bijkletsen.

Natas heeft nog even een paar fotootjes geschoten tegenover het terras waar we zaten (zie de achtergrond) en laat ik nu mijn jasje hebben laten hangen daar. Gelukkig kwam een aardige man me vertellen dat ik dat had laten hangen en kon ik dat alsnog ophalen. Zo konden we alsnog naar de bus lopen die ons naar de P&R bracht… tenminste dat dachten we: de chauffeur reed onze halte voorbij terwijl we toch echt op tijd de stopknop hadden ingedrukt… Misschien wilde hij de dames wat langer in zijn bus? Wie zal het zeggen… haha.
Het werd het een D-tour… bij de volgende halte eruit en oversteken en aan de andere kant kwam gelukkig de bus al na een paar minuten en kwamen we alsnog op de P&R.

Zo kwam alweer een eind aan de (denk ik) laatste BiancaBalansDag van het seizoen, maar het was er wel eentje met een gouden randje: Natas, bedankt!!!

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Publicaties, Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Laatste BBD van seizoen?

 1. geert zegt:

  Hoi Bianca, erg leuk hoor! Kijk uit naar het volgende verhaal.

 2. Gea Cross zegt:

  Als je toch nog een BBD over hebt, Bianca, ga dan naar ‘Fashion Statements’ in het jou welbekende Amsterdam Museum, ook voor ons interessant!

 3. Gea Cross zegt:

  Waarom alweer de laatste BBD, Bianca, het is toch nog lang geen zomer!

 4. natcrys zegt:

  Het was weer een leuke en warme dag!! Tot na de zomer! 🙂

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.