Gastcollege @HvA

Enige maanden geleden had ik al eens een college gegeven voor studenten op de Hogeschool van Amsterdam en daar kennis gemaakt met de docente toepaste psychologie van de HvA. Ze had me toen gevraagd of ik dat vaker wilde doen maar dan voor haar eigen vakgebied. Daarom hadden we een aantal weken geleden afgesproken om het programma een aanpak door te nemen. Het was voor mij immers weer een nieuwe opleidingsrichting en daar wil ik me ook goed op voorbereiden.

Afgelopen donderdag was het dan zo ver: ze kregen een opdracht om aanbevelingen te doen voor de roze agenda van de gemeente Amsterdam. Dit mag dan gaan over het onderwerp van transgenders.
Daartoe was ik uitgenodigd om de studenten een inkijk te geven in het leven van een onderbelichte groep van transgenders: die van travestie/crossdressing terwijl dat nu juist verreweg de grootste groep is binnen de diversiteit van transgenders.

Samen met de docente had ik een programma opgesteld zodat de studenten zich goed konden voorbereiden om de juiste vragen te stellen. Ik mocht het gastcollege geven in de grote zaal en moest zelfs een microfoontje om: even wennen voor me, maar dat ging eigenlijk prima.
Na inleiding door de docente werd ik voorgesteld en kon ik een korte toelichting geven over wie Bianca is en hoe ik mijn BiancaBalansDagen invul en beleef en hoe dat past in ons priveleven. Dit is natuurlijk aanleiding voor een spervuur aan vragen en het is altijd leuk om te zien hoe divers die vragen zijn en dat die door vrijwel alle studenten worden gesteld.

Het is dan ook lastig om de tijd in de gaten te houden, want we moeten ons wel een beetje aan het schema houden om halverwege het college ook de documentaire Transanders te tonen.
Het was extra leuk omdat ook Kim Bras-Bakker, de maakster van de docu aanwezig kon zijn. Zo kon ze meemaken hoe haar docu wordt gebruikt en welke impact die heeft tijdens zo’n gastcollege. Ook was het leuk dat ze een aantal fotootjes kon maken waarbij ik dan voor de groep stond: dank je wel Kim daarvoor!!
De documentaire geeft een verdere verdieping in het leven van een aantal transgenders met verschillende belevingsvormen (zoals ik dat graag noem). Ondanks dat ik Transanders al vele tientallen keren heb gezien, raakt het mij zelfs ook nog om te zien hoe lieve t-vriendinnen hun gevoelens voor de camera durven tonen, temeer omdat ik weet hoe het hun nu vergaat.

Het is dan ook prachtig te horen dat er direct na het zien van de docu een spontaan applaus wordt gegeven: en er nóg meer studenten vragen willen stellen om dingen te begrijpen en zich te verdiepen in onze situatie.

Zo vliegt de tijd en zijn we snel aan het eind van het gastcollege. Dat het mensen raakt blijkt wel dat er altijd wel groepjes studenten die na blijven praten en vragen komen stellen.
Kortom: voor de studenten een zeer geslaagd gastcollege denk ik, en zelf vond ik het ook leuk om te doen. Voor herhaling vatbaar dus!

Dit bericht werd geplaatst in Studie, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Gastcollege @HvA

  1. Tess zegt:

    Enorm respect dat je het doet Bianca!!

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.