CoBrA 70 jaar

Gisteren had ik weer een BiancaBalansDag: ja inderdaad…. op donderdag! Ik kon mijn nieuwe bordeau jurkje aan dat ik een tijdje geleden had gekocht: een leuke riem erbij en mooie ketting om het geheel compleet te maken.

Ik was uitgenodigd om ’s middags een gastcollege te geven (daarover een andere keer meer), dus kon ik ’s morgens nog even een museum bezoeken: Het CoBrA museum in Amstelveen had o.a. de tentoonstelling Een meerkoppige slang!

70 jaar geleden werd de Cobra-beweging in Parijs opgericht. Kunstenaars en dichters uit diverse Europese landen waren lid. Cobra zorgde in Nederland voor grote ophef. In kranten werd gesproken over geknoei, gekladder en verlakkerij.

“Wij discussieerden onophoudelijk en waren het op bijna alle punten met elkaar oneens. Maar de samenwerking was vruchtbaar zo lang wij het konden volhouden. Het punt was, dat wij elkaar wilden begrijpen om het met elkaar eens te kunnen zijn. Deze houding schiep een inspirerende samenwerking van een spanwijdte die ongelooflijk breed was.”
Asger Jorn, in 1967.

De toen zo revolutionaire Cobra beweging wordt nu voornamelijk geassocieerd met kleurrijke, expressief-spontane schilderkunst die nog lang invloed heeft gehad. Het Cobra Museum in Amstelveen laat met de tentoonstelling Cobra 70: Een meerkoppige slang zien dat CoBrA veel meer was dan die ‘vrolijke kleurrijke kunstbeweging’ die het voor het grote publiek geworden is. Hier even een foto gemaakt voor een paar van die kleurrijke exemplaren 🙂

Verder leerde ik dat de oprichters nogal in hun ideeën verschilden over de betekenis van Cobra. Voor sommigen ligt die betekenis inderdaad in Cobra’s bijdrage aan schilderkunstige ontwikkelingen, voor anderen in Cobra’s geest van absolute vrijheid en voor weer anderen in de samenwerkingen tussen de leden en de kruisbestuiving tussen dichters en schilders. Eén ding is zeker: over de betekenis van Cobra heeft nooit eensgezindheid bestaan. Het karakter van Cobra wordt misschien juist wel bepaald door de tegenstellingen en onenigheden tussen haar leden, iets wat Cobra haar vitaliteit verleende.

Leuk om te bekijken en het leverde weer een aantal leuke plaatjes op. Hierna moest ik door naar de Hogeschool van Amsterdam om daar nog even wat te eten en daarna een gastcollege te geven. Maar daarover binnenkort meer!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op CoBrA 70 jaar

 1. Gea Cross zegt:

  Leuke jurk en kleur, Bianca. Bij mij geeft een brede riem ook meer vorm. Dat zie ik ook bij jou!

 2. Dominique zegt:

  Lieve Bianca,
  Wat heb ik uitgekeken naar deze blog ! Inderdaad :deze jurk staat je geweldig, vooral met die riem en deze laarsjes : ik ben er jaloers op en overweeg dan ook om dezelfde outfit aan te schaffen,,, Ga zo door : : blijft ons inspireren. BEDANKT !!

 3. Arti Brink zegt:

  Mooi verhaal weer en ja, ik weet dat het maar heel parttime is, maar als ik deze foto’s zie denk ik toch weer, dat je wel haast steeds vrouwelijker lijkt te worden. groetjes.

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.