De Schatkamer

Afgelopen dinsdag zou ik met mijn vriendin Joh weer op stap, maar de griep houdt haar nog steeds in haar greep, dus moest ze helaas weer afzeggen. Omdat ik toch die dag als Bianca ergens anders naar toe moest (daarover vertel ik nog wel een keertje), had ik vandaag mijn nieuwe aanwinst van vorige week aangetrokken: mijn beige suedine jurkje met bruine laarzen en aangevuld met groen/beige sjaal en groene ceintuur, dus zonde om niet nog even op stap te gaan.

Omdat ik in Amsterdam was, leek me een bezoek aan de Hermitage voor de hand te liggen omdat ze daar weer een nieuwe tentoonstelling hebben: ‘De schatkamer’. In de grote zaal staat kunst uit diverse tijden en culturen, steeds in verrassende sets van twee. De hermitage schrijft hierover: ‘Deze speelse en spannende battles vertonen overeenkomsten en verschillen in cultuur en tijd en dienen als aansporing tot een opener, aandachtiger blik bij de bezoekers’.
Daarom leek mij het wel leuk om een eigen ‘ battle’ te maken: een beeld van de prachtige vrouw Venus en van Bianca, haha. Ondanks dat zij op een voetstuk staat, ben ik toch wel een heel stuk langer en volgens mij zijn er meer verschillen 😉

Kunstgeschiedenis gaat niet over echt of onecht, oorspronkelijk of reproducerend, maar over verhalen en betekenissen er achter.  We doen er goed aan om dat te beseffen, om kunst met een open blik te benaderen. Het bovenstaande plaatje vond ik dan ook wel leuk om te maken: onbevooroordeeld en met een frisse kijk. Ik ben dan ook wel benieuwd hoe de kinderen die ook hun eerste reactie gaven op wat daar tentoongesteld werd zouden geven bij dít plaatje 🙂

Natuurlijk heb in even geluncht in het restaurant want de tijd vliegt bij zoveel moois wat daar is te zien.

De Hermitage Amsterdam bestaat inmiddels 10 jaar. Daarom is het leuk deze tentoonstelling te bekijken met honderden kunstwerken, van grote namen als Bernini, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto en Velazques, maar ook van kunst uit de prehistorie, uit het oude Egypte, China en Russische kunst.
Vandaar de naam voor de tentoonstelling: de schatkamer. Hier nog even een foto bij een dankwoord van de directeur van het museum bij de uitgang. Voor mij was het een heerlijke dag erop uit!

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.