Naar tassenmuseum

De eerste BBDen in 2019 hebben we alweer gehad. Het jaar begon al goed want Natas en ik hadden afgesproken het tassenmuseum in Amsterdam te bezoeken en een leuke gezellige dag te hebben.

Vanaf P&R Zeeburg met de tram naar het Centraal Station en daarna met de tram naar het Rembrandtplein. We vallen niet op: gewoon twee kwebbelende dames op stap. We besloten te gaan lunchen bij het tasjesmuseum: een prachtig groot grachtenpand aan de herengracht, waarbij je aan de achterzijde een prachtig uitbouw hebt waar je prettig wordt geholpen en we een heerlijke lunch hadden. Natuurlijk hebben we de nodige leuke plaatjes geschoten. Maar die komen nog. Natas is eerst op vakantie en daarna komen hier wel een aantal leuke plaatjes.

Na de lunch en een heerlijke capo, wordt het toch wel tijd het museum eens te gaan verkennen. Goh wat een leuke tassen zijn er door de eeuwen gemaakt. Misschien is het leuk wat over het ontstaan van het tassenmuseum te vertellen.

Ontstaan tassenmuseum:
Het tassenmuseum, is ontstaan doordat Heinz en Hendrikje Ivo een leren handtas uit 1820 vonden met dekplaten van schildpad. Zij waren zo enthousiast van deze prachtige damestas, besloten ze meer tassen te gaan verzamelen. Zo begonnen Hendrikje en Heinz Ivo serieus tassen te verzamelen. Hendrikje vertelt: ”Onze vele reisjes op zoek naar nieuwe tassen waren zo spannend! Op de antiekmarkten stonden de tassen, onaantastbaar, mooi van vorm en vurig van kleur. Het was onmogelijk de verleiding te weerstaan en zo sleepten wij koffers vol met tassen naar huis. Wij wilden zo veel mogelijk mensen laten meegenieten en daaruit ontstond het plan om in ons huis een kleinschalig museum in te richten.”
In 1996 openden Heinz en Hendrikje Ivo de deuren van hun Amstelveense woning om hun tassencollectie te tonen aan het publiek. Met dochter Sigrid Ivo als kunsthistorica kreeg de inhoudelijke kant extra steun en mede daardoor werd het museum een groot succes. Tassenmuseum Hendrikje was tien jaar lang gevestigd in Amstelveen. In die periode groeide de collectie gestaag terwijl het museum steeds meer enthousiaste bezoekers trok.
Dankzij de tussenkomst van een weldoener kon het museum in 2007 verhuizen naar het huidige pand in Amsterdam. De voormalige burgemeesterswoning uit de 17e eeuw aan de Herengracht werd speciaal voor het museum gerestaureerd en ingericht. Het prachtige grachtenpand is onderdeel van UNESCO Werelderfgoed grachtengordel.

Naast de permanente tentoonstelling zijn er altijd ook gast tentoonstellingen. Dit keer Duurzame tassen. Ter gelegenheid van Dutch Sustainable Fashion Week bekijk je in het Tassenmuseum diverse circulaire tassen van Nederlandse en internationale ontwerpers.
Ook is er een tentoonstelling ‘Made in Italy’. Wereldwijd is Italiaans design en kleding een begrip. Alles met het label Made in Italy lijkt in trek. Maar wat maakt die tas of die jurk nu zo uitgesproken Italiaans?

Na het bezoek natuurlijk nog in de tassenwinkel rondgekeken: er staan prachtige tassen bij, maar het moet natuurlijk wel bij je passen. Vaak hebben we veel spulletjes bij ons en die moeten er wel in passen:)

Hierna zijn we met de tram nog naar het Tropenmuseum gegaan en daar een uurtje kunnen doorbrengen en natuurlijk wat leuke foto’s gemaakt: ook die komen later!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.