Workshop Transgender

Afgelopen dinsdag was het weer een BiancaBalansDag. Dinsdag?? zullen de vast lezers denken? Ja ik was uitgenodigd om een workshop te geven over het leven als transgender op de Hogeschool Utrecht in Amersfoort voor studenten pedagogiek. We hadden een programma bedacht van 3 uur in het middagprogramma van een leerzame dag met de titel: ‘Genderidentiteit, intimiteit en seksualiteit’. Deze dag is door een studente samengesteld, georganiseerd en met een aantal medestudenten geleid op de dag zelf. Het geheel was uitstekend georganiseerd en het programma zat mooi in elkaar.

Zoals je op de foto hier kan zien, kon ik na de introductie door de docente Yvonne van start voor een groep van ca. 25/30 studenten en docenten. Het bleek dat 4 studenten in hun directe omgeving transgenders kenden. Dat schept al een band. Nadat we een aantal belevingsvormen van transgenders hebben behandeld en daarmee drempel om vragen te stellen verlaagt, blijken de vragen los te komen. Het is prachtig om te zien hoe de studenten gebruik maken van de gelegenheid ronduit te vragen. Het ene antwoord roept dan de andere vraag op en het is mooi om te zien dat vrijwel alle studenten hun vragen stelden. Voor mij is het dan lastig de rode draad van mijn verhaal vast te houden, maar dat lukt steeds beter.

Dit keer heb ik na overleg voor het eerst het onderwerp transgender en religie aangeroerd omdat er een aantal studenten met islamitische achtergrond in de groep zaten in de hoop dat ze daarop zouden terugkomen.

Natuurlijk heb ik ook weer de documentaire Transanders van Kim Bras-Bakker laten zien die door de HU is aangeschaft. Voor mij is het telkens weer interessant te kijken hoe de studenten reageren en menig student is zichtbaar aangedaan.
Ook de docenten vinden de documentaire prachtig en snappen wel waarom ik die graag gebruik bij mijn workshop.
Na het beantwoorden van nieuwe vragen is het tijd om in groepjes uiteen te gaan en na te denken over hoe ze situaties zouden begeleiden als toekomstig pedagoog in werksituaties: zo was er een goepje dat stil stond bij het feit hoe ze zouden omgaan wanneer een partner transgender zou zijn in verschillende situaties. Interessant te zien hoe verschillend ze reageren onderling in situaties wanneer hun eigen partner transgendergevoelens zou hebben. Een andere groep stond stil bij de begeleiding van ouders die het zouden vertellen dat hun vader transgendergevoelens heeft. Interessant was ook dat de studenten met islamitische achtergrond vertelden over hoe er in hun cultuur wordt omgegaan met LGBTI mensen. Voor mij heel leerzaam. Ook hoe ze onderscheid maken tussen hun professionele mening en hun prive mening.

Na afloop van de workshop beleven we nog even napraten over de geslaagde dag. Dat konden we wel opmaken uit de enorme hoeveelheid vragen van de studenten en dat iedereen geboeid zat te luisteren en meedeed. We maakten nog even een fotootje met Celine, de studente die deze dag had georganiseerd.
Ook de andere workshops waren een succes en het is leuk te horen hoe de anderen dat hebben beleefd. Misschien een idee om het onderwerp standaard op te nemen in het leerprogramma? Tijd zal het leren. Ik had in ieder geval een leuke, interessante en leerzame dag.

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Studie, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.