Boekpresentatie Alex Bakker

Afgelopen woensdag was ik bij de presentatie en lancering van het boek ‘Transgender in Nederland – een buitengewone geschiedenis’. De presentatie werd gedaan in het museumcafé van het AmsterdamMuseum. Een mooie historische plek waar we al vaker het onderwerp ‘transgender’ hebben kunnen aanschouwen.
In het boek beschrijft historicus Alex Bakker voor het eerst de geschiedenis van transgenders in Nederland. Zes decennia aan fysieke behandelmogelijkheden, maatschappelijke opinies, juridische verwikkelingen en verschuivende identiteiten passeren de revue. Bakker brengt zijn relaas tot leven door de vele aangrijpende verhalen van transgenders, van oude pioniers tot jonge genderkinderen.

Alex onderzocht het verhaal van medische behandelingen, maatschappelijke discussies en de veranderende publieke opinie. Nederland heeft nu al ruim zestig jaar ervaring met transgenderzorg en loopt daarmee voorop in de wereld. Alex Bakker – zelf transgender – spreekt met transgenders die deze bewogen geschiedenis zelf hebben beleefd en laat sleutelfiguren als psychologen, artsen en politici aan het woord.

Nederland was voorloper in het organiseren van hulpverlening aan transgenders. Nog altijd heeft ons land wereldwijd een naam hoog te houden als het gaat om maatschappelijke acceptatie, wetenschappelijk onderzoek en medische expertise op dit terrein.

Alex Bakker is historicus en schrijver. Hij woont in Amsterdam en Berlijn. Eerder verscheen van zijn hand onder andere ‘Mijn valse verleden’, het verhaal over zijn eigen jeugd, en werkte hij mee aan verschillende documentaires waaronder Transit Havana.

Ik ben in het boek begonnen. Wanneer je interesse hebt in de ontstaansgeschiedenis van de behandeling van transgenders in Nederland, is het beslist een aanrader om te lezen!
2018 | ISBN 9789089536228 | 288 blz. € 24,90

[Bron/Illustraties: Uitgeverij Boom]

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.