Bezoekje @Stedelijk

Afgelopen woensdag had ik weer mijn BiancaBalansDag (BBD). Een heerlijk ontspannen dagje voor mezelf. Eerst nog even shoppen bij Promiss, want het is tenslotte nog uitverkoop. Ik zocht nog een truitje voor bij mijn groene leren rok, die ik dan ook maar had aangetrokken. Een mooie, maar ook lastige kleur groen. Maar natuurlijk is daar wat leuks bij te vinden. De verkoopsters waren weer heel behulpzaam in Alkmaar en al snel had ik een leuk truitje. Helaas niet in mijn maat, maar dat wordt nu opgestuurd zodat ik dat een volgende keer kan afhalen.

Hierna door naar Amsterdam. Parkeren op P&R en met de tram naar het Stedelijk Museum. Daar zijn doorgaans meerdere tentoonstellingen te bekijken. Natuurlijk ook even bij Carlos Motta: The Crossing gekeken. Hier vertellen elf LHBTQI*-vluchtelingen via videoportretten over hun ervaringen voor, tijdens en na de vlucht vanuit hun geboorteland naar Nederland. Hun aangrijpende verhalen maken duidelijk wat het betekent om te moeten leven met homofobie en transfobie, in culturen waar onderdrukking en discriminatie het nagenoeg onmogelijk maken om uit te komen voor genderidentiteit en seksuele geaardheid. Ook tijdens hun asielprocedure hadden deze vluchtelingen te maken met uitsluiting: in opvangcentra in Nederland werden zij door andere vluchtelingen vernederd en geïntimideerd en van de Nederlandse autoriteiten kregen zij vaak niet de bescherming waarnaar ze op zoek waren. Verschrikkelijk dat wanneer je zelfs in ons veilige land bent je nog steeds niet jezelf kunt zijn.

Maar gelukkig zijn er ook dingen te zien waar ik wel blij van werd! De audiotour is dan ook een leuke en interessante aanvulling.
Zo is daar de STEDELIJK BASE, de permanente opstelling van hoogtepunten uit de collectie van het Stedelijk Museum. Van sleutelfiguren als Kazimir Malevich, Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld, Nola Hatterman, Charley Toorop en vele anderen. Chronologisch opgesteld. Een leuke ervaring. Hierna met de prachtige roltrap naar het vervolg van de tentoonstelling met een spectaculaire installatie van Barbara Kruger en kunst uit de periode 1980 tot heden.
Een bonte mix van schilderijen, meubelen, sieraden, sculpturen, gebruiksvoorwerpen, accessoires, fotografie, tekeningen, installaties, videokunst, affiches en interieurs (denk bijvoorbeeld aan De Stijl en het Bauhaus).

Het valt me altijd weer op dat de tijd vliegt wanneer je lekker bezig bent. Daardoor moest ik alsnog een beetje haasten om met de tram naar de Bijenkorf. Gelukkig kwam de tram snel en was ik op tijd voor het interview dat ik met een studente van de Hogeschool Utrecht had. Meteen even wat gegeten en is ze mee gegaan met de tram naar de P&R. Het viel haar op dat niemand op me lette in de tram: gewoon een mevrouw in een groene jas in de tram. Het bevestigde haar eerste indruk die ze van me had toen ze me ontmoette. Ze had verwacht dat ze het duidelijker zou herkennen…
Ze heeft daarna bij de Transgendergroep in Hoorn nog een aantal andere transgenders met verschillende belevingsvormen kunnen interviewen om haar informatie aan te vullen.
Op deze manier kwam er ook voor mij weer een einde aan de BBD. Op naar de volgende!!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Bezoekje @Stedelijk

  1. Colline zegt:

    Leuk weer Bianca. Ben je weer in balans. Tot binnenkort, Colline

  2. Gea Cross zegt:

    Vond de Stedelijk base twee weken geleden ook heel interessant. Heb dezelfde ervaring als jij in de Amsterdamse tram, werd de laatste keer, op weg naar het Stedelijk Museum, nog naar de halte bij het Rijksmuseum gevraagd en heel vriendelijk bedankt voor mijn hulp door twee vrolijke meiden uit Amerika. Wat een leuk gesprekje opleverde!

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.