Bianca @mauritshuis

biancaholland-333Het Mauritshuis in Den Haag werd in de 17de eeuw als woonhuis gebouwd voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen. Het werd gebouwd op een prominente locatie in het hart van Den Haag. De bouw vond plaats terwijl hij zelf in Brazilië verbleef waar hij namens de West-Indische Compagnie (WIC) gouverneur van de Hollandse kolonie was.

Johan Maurits liet zijn woonhuis ontwerpen door de architect Jacob van Campen en diens assistent Pieter Post. Van Campen koos voor een ontwerp volgens het Hollands classicisme, een bouwstijl die zich laat kenmerken door de toepassing van elementen uit de klassieke bouwkunst, zoals zuilen, kapitelen, kroonlijsten en timpanen. Later zou Van Campen furore maken met de nieuwbouw van het stadhuis van Amsterdam (het huidige Paleis op de Dam).

De oorspronkelijke inrichting van het Mauritshuis moet heel bijzonder zijn geweest. Er was gebruik gemaakt van tropisch hardhout en op de wanden waren fresco’s aangebracht met Braziliaanse landschappen. De grote zaal op de bovenverdieping stond vol met kunst en objecten die Johan Maurits uit Brazilië had meegenomen, zoals wapentuig en hoofdtooien, edelstenen, veren, schelpen en opgezette dieren. Er waren schilderijen te zien met Braziliaanse landschappen en exotische flora en fauna, die Johan Maurits door Albert Eckhout en Frans Post had laten schilderen.

Na de dood van Johan Maurits werd het Mauritshuis door de Staten-Generaal in gebruik genomen als gastenverblijf. Kort voor Kerstmis 1704 sloeg echter het noodlot toe: door de onoplettendheid van een dronken bediende ontstond er een verwoestende brand. Blussen was moeilijk, omdat de Hofvijver bevroren was en uiteindelijk stonden alleen de zwartgeblakerde buitenmuren nog overeind. Gelukkig werd er besloten tot renovatie: tussen 1708 en 1718 werd met horten en stoten gewerkt aan de wederopbouw van het gebouw.

biancaholland-334Na de herbouw werd het Mauritshuis ingericht volgens de moderne smaak. Zo werd op de benedenverdieping de Gouden Zaal versierd met vergulde decoraties in Lodewijk XIV-stijl. Op de wanden en het plafond van deze zaal werden allegorische voorstellingen aangebracht door de rondreizende Venetiaanse kunstenaar Giovanni Antonio Pellegrini, die op dat moment in Den Haag was.
Hier een foto van mij in het imposante trappenhuis. Helaas wat onscherp, maar wilde deze toch even laten zien.

In 1822 werd het Mauritshuis een museum: het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis. Het leek destijds bij lange na niet op het museum dat men vandaag de dag kan bezoeken, want de helft van het pand werd in beslag genomen door het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden, het rariteitenkabinet. Pas in 1875 kwam het hele Mauritshuis vrij voor de van oorsprong koninklijke schilderijenverzameling.

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Publicaties, Studie, Uncategorized. Bookmark de permalink .

4 reacties op Bianca @mauritshuis

 1. Dominique zegt:

  Lieve Bianca, Wat zie je er geweldig uit met je zwarte, strakke, nappa-leren knierok. En de zwarte enkellaarsjes kleden je helemaal af ! Ga zo door : je blijft voor mij ’n permanente bron van inspirtatie. – BEDANKT !!!
  Dominique

 2. Gea Cross zegt:

  We bezoeken dezelfde musea, zie ik! Al naar Ed van der Elsken in het Stedelijk Museum geweest, mijn volgende museumbestemming?

 3. Elly zegt:

  hallo meid,
  reeds lekker druk bezig deze maand.
  Allemaal culturele hoogstandjes.
  mvg
  Elly

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.