Boeddha @tropenmuseum

biancaholland-319Het is elke BiancaBalansDag weer leuk op pad te gaan en nieuwe dingen te ondekken. Afgelopen woensdag daarom naar de tentoonstelling ‘De Boeddha’ in het Tropenmuseum in Amsterdam. Hier kan je zien hoe het boeddhisme wereldwijd beleefd wordt. Je ziet eeuwenoude Chinese kloosters en de geboorteplaats van de Boeddha in Nepal tot aan de Indonesische Borobudur en het Tulpenboeddhisme in Nederland. Aan de hand van 100 Boeddhabeelden, waaronder unieke internationale topstukken, kan je het levensverhaal van één van de meest inspirerende figuren uit de wereldgeschiedenis volgen.
Aardig van één van de bewakers om een fotootje van me te nemen toen ik dat even vroeg.

biancaholland-320Het prachtige gebouw waar het tropenmuseum in is gevestigd is gebouwd op het terrein van de voormalige Oosterbegraafplaats. Het is een ontwerp van de architect J.J. van Nieukerken (1854-1913) en werd in 1926 voltooid. Naast schilderijen omvat de collectie  textiel uit Indonesië en vele objecten uit Nieuw-Guinea en Suriname. In het museum zijn regelmatig wisseltentoonstellingen. Nu dus o.a. ‘De Boeddha’.
biancaholland-318Teruglopend naar de tramhalte om naar de avond van TransgendersAmsterdam te gaan, passeerde ik de Muiderpoort die uit de 18de eeuw stamt. Daarom leuk even in de historie van de stad te duiken:

De Muiderpoort lag tussen de binnen- en buitengracht van de oude stadswal; de Singelgracht en de toenmalige Lijnbaansgracht. Van de poorten die in de 17de en 18de eeuw toegang tot de stad Amsterdam gaven is de Muiderpoort het enig overgebleven exemplaar.
De stadspoort werd in 1770 gebouwd, nadat de oude poort uit 1663 in 1769 was ingezakt wegens problemen met de fundering. De poort was in architectonische zin het eerste belangrijke stadsgebouw van de 18de eeuw. De poort is door stadsbouwmeester Cornelis Rauws (1732-1772) ontworpen in Lodewijk XVI-stijl. Het beeldhouwwerk is gemaakt door Anthonie Ziesenis (1731-1801).
Oorspronkelijk ging al het verkeer door de poort en lag er voor de poort over de Singelgracht een stenen brug waarin twee houten wipbruggen opgenomen waren.  In 1903 werd de brug vervangen door een nieuw exemplaar dat naast de poort werd gebouwd; vanaf dat moment verloor de poort haar functie, want al het verkeer reed nu om de poort heen.
Nu: alhoewel het Station Amsterdam Muiderpoort naar de Muiderpoort is vernoemd bevindt het station zich ongeveer een kleine kilometer van de Muiderpoort zelf. De oorspronkelijke wachtruimte op de verdieping is nu als kantoorruimte in gebruik. Sinds 2004 is de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs er gevestigd. Daarvoor was het gebouw in gebruik bij het International Bureau of Fiscal Documentation (IBFD).

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Publicaties, Uncategorized. Bookmark de permalink .

6 reacties op Boeddha @tropenmuseum

 1. Alwin zegt:

  Hoi Bianca,

  bij toeval kwam ik je blog tegen. We hebben veel gemeenschappelijke interesses blijkt :-). Ik bezoek ook graag musea in rok.

  Vandaag (donderdag 10 november) ben ik naar de Kunsthal geweest, daar is een tentoonstelling over Peter Lindbergh met z/w fashion foto’s. Was daar gekleed in een zwarte rok, donkere panty en enkellaarsjes. Verder gewoon als man. Qua stijl dus netjes / casual. Er waren veel mensen en zeer veel scholieren. Natuurlijk wel enige hilariteit hoewel me dat erg mee viel. Er kwam zowaar nog een dame naar me toe om te zetten dat ze vond dat ik er erg mooi uit zag. Ik merkte dat ze het spannend vond en zag dat ze het echt meende. Dat is altijd leuk om te horen.

  De tentoonstelling is een aanrader, interessant en leuk om de fashion ontwikkeling te zien. In in het licht van onze hobby…

  Daarbij kan je leuke foto’s maken, doordat er hele grote exemplaren in spiegelend glas hangen met veel zwart en wit, zie je jezelf goed reflecteren. Daarmee kan jd jezelf ‘in de foto’ poseren. Levert grappige foto’s op.

  Heb een erg leuke dag gehad!

  Het je al ideeen voor je volgende museum bezoek?

  • Hoi Alwin,
   Leuk dat je reageert op mijn blog. Interessant te lezen dat jij je als man in rok ook musea bezoekt.
   Misschien dat ik binnenkort wel je suggestie opvolg en naar het Rotterdamse afreis om Peter Lindbergh met z/w fashion foto’s in De Kunsthal te bekijken. Groetjes, Bianca:)

 2. Wat een super interessante post weer!
  Twee keer per week fiets ik gedachteloos van CS naar stadsdeelkantoor Oost, via Muiderpoort (poort en station) en KIT.
  Dankzij dit stukje geschiedenis dus niet meer!
  Bedankt Bianca!

  • Hoi Francesca, ik vond het ook interessant om uit te zoeken. Wist natuurlijk wel dat dit de muiderpoort heette, maar niet de historie. Altijd interessant om ook op deze manier de stad nog beter te leren kennen en jullie daarin ‘mee te nemen’ 🙂

 3. Rieneke van Houten zegt:

  Goed verhaal Bianca, het Tropenmuseum en de tentoonstelling over de geschiedenis van de Boeddha heb ik in mijn bucket list geplaatst. Mag ik hieruit ook uit afleiden dat het heel goed met je gaat..?

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.