@TheNatCrys foto’s

Biancaholland-307@DeZaanseSchans met Natas 2 weken geleden was een prachtige dag waarbij we ons uitstekend vermaakt hebben. Daarover berichtte ik al. Maar wat ik nog niet had verteld is dat Natas uit haar handtas de ene na de andere foto en film camera toverde. Die camera’s had ze natuurlijk niet voor niets meegenomen, dus die moesten wel gebruikt worden!!
Daarmee schoot ze deze plaatjes en wilde ik jullie niet onthouden, dus hierbij nog een toegift.

Biancaholland-308Je ziet wel dat het gewoon gezellig druk was op De Zaanse Schans. En niemand die het vreemd vindt dat 2 vrouwen foto’s aan het maken zijn (en natuurlijk ook de nodige filmpjes van Natas): dat kan je mooi op deze foto zien: niemand die aandacht besteedt aan deze lange dame die soms met kop en schouders boven de chinese en japanse mannen uittoornt (haha).

Hier sta ik voor de molen ‘De Kat’. Dit is een verfmolen: in de molen wordt door de maalstenen krijt vermalen. De maalstenen zijn van graniet en wegen 3000 kilo per stuk. Het grootste deel van het krijt gaat naar Forbo, de linoleumfabriek. Het wordt daar gebruikt als vulstof. Verder wordt het krijt gebruikt op voetbalvelden voor de lijnen. En je kunt er hele mooie pastelkrijtjes mee maken. De andere stenen staan in een gesloten maalkamer. Wel met ramen en verlichting. Zo kan je zien wat daar gemalen wordt. Bijvoorbeeld aardekleuren, zeg maar gekleurde steen. Met dit poeder kun je zelf verf maken. Olieverf, aquarelverf of tempera met eigeel. Soms worden er ook plantaardige verfstoffen gemalen: zaden, worteldelen en tropisch hout. Deze producten worden al eeuwen lang gebruikt om textiel te verven. Zo kun je zelf met b.v. gemalen luizen je eigen wol of zijde verven.

Biancaholland-310Even plaatsgenomen op het bankje met de De Gekroonde Poelenburg houtzaagmolen van het type paltrok op de achtergrond. Is het geen mooi plaatje zo? Van dit type molen stonden er ooit tweehonderd in de Zaanstreek. Paltrokmolens hebben aan drie kanten een open werkvloer en vaak een donker, geteerd, molenlijf. Bij het kruien (op de wind draaien) wordt de hele molen over een zogeheten “rolring” rondgedraaid. De paltrok heet daarom ook wel een onderkruier. Dit in tegenstelling tot de bovenkruiende molens, waarvan alleen de bovenste kap inclusief wieken ronddraait. De Gekroonde Poelenburg werd gebouwd in 1869 in Koog aan de Zaan. De molen verving een soortgenoot, die moest verdwijnen voor de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Alkmaar. In 1904 moest de molen opnieuw plaatsmaken. Toen werd hij verplaatst naar een plek aan De Gouw, een water in Zaandam-Oost. In 1963 tenslotte, is hij opnieuw afgebroken en herbouwd op de Zaanse Schans.

Ik heb nog een paar andere foto’s maar die bewaar ik voor een volgende blog, zodat ik de komende tijd nog wat kan posten, want merk dat mijn zomerstoppie echt is ingegaan:)

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op @TheNatCrys foto’s

  1. j zegt:

    Mooie site hebje en prachtige foto’s. Zijde.

  2. ivana split zegt:

    great photos! such a lovely place, like from some fairytale.

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.