@DeZaanseSchans met Natas

biancaholland-304Afgesproken met Natas om eens de toeristische dag te hebben in het ‘Zaanse’. We togen naar De Zaanse Schans op vermoedelijk alweer de laatste BBD van het voorjaar. Dus werd het extra genieten van deze prachtige dag.
Eerst even een plaatje geschoten voordat we de Zaan overstaken en dan door naar de toeristen….
De Zaanse Schans is één van de mooiste stukjes Nederland. Hier ervaar je de levendige en zeer fraaie woon-werk buurt uit de 18e en 19e eeuw. Vol houten molens, schuren, woningen en musea. Opgetrokken in unieke Zaanse houtbouw-architectuur en stuk voor stuk hierheen verplaatst vanaf 1961. Met gemak kunt u een halve dag op de Schans doorbrengen. Er is zoveel te zien, proeven, ruiken en beleven! En dat deden we dan ook.

biancaholland-305We wandelden in de zon heerlijk tussen de fraaie panden en het unieke veenweidelandschap door. We keken naar ambachten als klompen- en kaasmaken of bezoek de verschillende molens en monumentale panden. Helaas geen vaartocht over de Zaan. We hebben natuurlijk even genoten van een lekkere appeltaart (natuurlijk met slagroom;)

Maar ook tijd genomen om wat leuke plaatjes te schieten en voor Natas haar blog de nodige fimpjes… Jaja ze had een complete uitrusting in haar handtas mee waar menig fotografe jaloers op zou worden. Ondertussen kregen we van een paar dames de leuke opmerking dat ZIJ niet op zulke hakken konden lopen… tja… oefening hè? Natas had voor haar doen lage hakken aan, maar daar zou ik idd ook niet op kunnen lopen, maar het stond echt prachtig bij haar!

biancaholland-306Vanzelfsprekend zijn we ook naar het Zaans museum gegaan. Hier worden de verhalen onthuld van de bewoners, hun leven en werken, de vele innovaties en het industrieel erfgoed. We zagen er vele schilderijen van Hollandse landschappen met molens, de prachtige Zaanse streekdracht, sjiek-burgerlijke gebruiksvoorwerpen en spannende sporen uit de verdwenen walvisvaart.

In het Verkade Paviljoen ontdekten we dat heel veel Hollandse dingen typisch Zaans zijn. Van de eerste molens tot de nieuwste fabrieken, van merken als Honig, Albert Heijn en Verkade, van borrelnootje tot cacao en chocolade. De Zaanse voedselindustrie wordt tot leven gebracht in het Verkade Paviljoen. Hier waan je je in een chocolade- en koekjesfabriek uit de vroege twintigste eeuw, waar de machines nog volop draaien. Hier is de bedrijfscollectie van de firma Verkade ondergebracht, zoals posters, verpakkingen, blikken, en nog veel meer unieke objecten.

Zo’n dag vliegt om en merk je dat het alweer sluitingstijd is voor het museum. Nog even genieten van het zonnetje op een terrasje in het Zaandamse, waar we het centrum en de opgegraven ‘gedempte gracht’ hebben kunnen bewonderen als onderdeel van het project Inverdan. Dit is een stedenbouwkundig herontwikkelingsprogramma voor het centrum van de stad Zaandam. Er wordt sinds 2003 gebouwd aan de hand van een masterplan dat is ontworpen door de architect Sjoerd Soeters. Het project valt op doordat de traditionele Zaanse bouwstijl op een uitvergrote manier is toegepast voor de gevels van verschillende bouwwerken. Ook is de in de negentiende eeuw gedempte stadgracht weer uitgegraven. Doelstelling is het creëren van een modern grootstedelijk centrum met kantoren, winkels, openbare gebouwen zoals een stadhuis en een bibliotheek, woningen, een hotel en een openbaarvervoersknooppunt. Wij genoten er van… Tijd voor Natas om weer huiswaards te gaan… en ik naar trasgenders Hoorn.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op @DeZaanseSchans met Natas

 1. Dominique zegt:

  Wat ’n reuze leuk verslag ! Ga zo door, Bianca. Stuur je ook eens ’n foto van Natas op haar palen ? Bij voorbaat dank !!

 2. natcrys zegt:

  Een hele mooie streek.. veel leuke plekjes om te bezoeken.. en weer veel geleerd! 🙂

  En dat met veel gezelligheid! 😀

 3. Tonnie zegt:

  Mooi verhaal Bianca, en wat een mooie omgeving en zoals altijd zie je er weer schitterend uit.

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.