Catwalk @Rijksmuseum

biancaholland-195Het Biancaseizoen loopt alweer op het eind, en wil dus elke BBD goed besteden. Daarom met de tram naar het Rijksmuseum waar onder meer een speciale tentoonstelling was over Mode door de jaren heen: die wilde ik wel eens bekijken als Bianca!

De modecollectie van het Rijksmuseum bevat ongeveer 10.000 voorwerpen: mannen-, vrouwen-, kinderkleren en accessoires vanaf 1700 tot 1960. Bovendien bezit de Afdeling Geschiedenis de vroegste Nederlandse kostuums, die in de 17de eeuw door leden van de Friese tak van de Nassau’s zijn gedragen en door stadhouder-koning Willem III. Vanaf het begin in 1870 – hiermee is de kostuumcollectie de oudste in ons land – ligt het zwaartepunt op de 18de en 19de eeuw.

foto In de mode draait alles om de keuzes van de drager: deze maken hem tot trendsetter of navolger. En altijd – zelfs tegenwoordig – hebben de rijksten of machtigsten een boodschap die ze bewust of onbewust met hun kleren uitdragen. Daarin is in de afgelopen 330 jaren niets veranderd. Het geheel is leuk vormgegeven: je kunt plaatsnemen op de stoelen die rond de catwalk zijn geplaatst. Er ligt op elke stoel een beschrijving van de jurk die je langs ziet komen.

biancaholland-198biancaholland-200Natuurlijk ook even naar de eregallerij geweest, daar kan je niet aan voorbij wanneer je het Rijks bezoekt.

Het spreekt voor zich dat ik ook nog bij de Nachtwacht ben langs gegaan… Rembrandt Harmensz. van Rijn zijn beroemdste en grootste doek werd gemaakt voor de Kloveniersdoelen. Dit was een van de verenigingsgebouwen van de Amsterdamse schutterij, de burgerwacht van de stad, in dit geval van ‘wijk II’. Rembrandt was de eerste die op een groepsportret de figuren in actie weergaf. De kapitein, Frans Banninck Cocq, in het zwart, geeft zijn luitenant Willem van Ruytenburch opdracht dat de compagnie moet gaan marcheren. De schutters stellen zich op. Met behulp van licht vestigde Rembrandt de aandacht op belangrijke details, zoals het handgebaar van de kapitein en het kleine meisje op de achtergrond. Zij is de mascotte van de schutters.
Wat niet veel mensen weten is dat in 1715 vanwege de verplaatsing van de Kloveniersdoelen naar het stadhuis op de Dam aan alle zijden enkele stroken van het doek werden afgesneden, waardoor het bijna twintig procent van de oorspronkelijke oppervlakte van ongeveer 500 bij 387 cm verloor.

De tijd vliegt wanneer je het naar je zin hebt en werd er omgeroepen dat het museum zou sluiten. Er is ook zoveel te zien! Dus met de tram naar de Westerstraat.
Ik had er afgesproken bij Café de Parel met een aantal studenten die zich vanuit verschillende opleidingen wilden verdiepen in het onderwerp ‘transgenders’. Ze zijn van harte welkom om kennis te maken met de transgenders groep in Amsterdam.

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Publicaties, Studie. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.