@Amsterdam

biancaholland-303Deze BiancaBalansDag had ik afgesproken met Claire. Ze was nog nooit in Amsterdam geweest (als Claire) en vond dat best wel spannend. Voor het eerst met de tram, voor het eerst lunchen en naar een museum, dus had ik een bekende route die ik ook al met Natas had gedaan voorgesteld. Voor Claire was dat al spannend genoeg, dus hadden we ook op P&R Zeeburg afgesproken. Samen zijn we naar de tram gelopen en moesten we wachten op de komende tram: er waren ook veel kinderen met hun ouders aan het wachten door ve voorjaarsvakantie. Voor Claire de eerste test of men wat in de gaten had, maar dat ging prima! Claire is minder lang dan ik, dat is altijd mooi meegenomen en heeft een mooi slank (sportief) figuur. Dat helpt altijd wel 🙂 Kortom, de eerste test was goed doorstaan en konden we al snel de eerste tram in naar het centrum van Amsterdam. Ook daar niemand die aandacht aan je besteed en ik zag dat Claire zichtbaar genoot van haar ‘ClaireDag’.

biancaholland-301Op tijd de tram weer uit omdat we natuurlijk even gingen lunchen op de 7e verdieping van de Universiteits Bibliotheek Amsterdam. Zoals ik al eens had laten zien heb je daar een prachtig uitzicht over de Amsterdamse binnenstad. Claire wilde natuurlijk mooi voor de dag komen en had iets te smalle hakken aan om het hele eind naar het museum te lopen, dus hebben we de tram gepakt. Natuurlijk op de ‘Blauwe brug’ even wat plaatjes geschoten met de de Amstel met Magere brug met mooie wolken op de achtergrond.

Je ziet ook al meteen ons doel op de achtergrond: het museum ‘Hermitage’. Voor mij al een bekend verhaal, maar altijd leuk om weer nieuwe dingen te zien en te horen. Ik had Claire al een aantal zaken kunnen laten zien onderweg die tijdens de audiotour er zouden worden uitgelicht, zodat ze de locaties en situatie al een beetje zou herkennen, zoals de Kloveniersdoelen (nu Doelenhotel).

Altijd interessant waar zo’n naam vandaan komt vind ik: Het Doelenhotel werd in 1883 geopend. Het gebouw kwam op de plaats van een ouder logement alsook van een middeleeuwse vestingtoren, de toren Swych Utrecht. Deze verdedigingstoren werd, ondanks hevige protesten, geheel afgebroken. De toren Swych Utrecht maakte deel uit van de stadsmuur uit het einde van de vijftiende eeuw en stond aan de zuidoostzijde van de stad. Omdat aan die zijde destijds gevaar dreigde vanuit het bisdom Utrecht, kreeg de toren de naam Swych Utrecht. De toren werd vanaf 1522 ook als tuighuis (opslag van wapens en buskruit) van het schuttersgilde der kloveniers. De kloveniers hadden aan de overzijde van een weggetje, tegenover de toren, hun schietterrein (doelhof) met een verenigingsgebouw (doelhuis). Het gehele complex heette de Kloveniersdoelen.

Met de stadsuitbreidingen in het begin van de zeventiende eeuw verloor de stadsmuur haar functie. De Kloveniersdoelen kreeg in 1639 naast de toren Swych Utrecht een fraaie nieuwe vleugel met een voorhof die op de straat uitkwam. De gehele bovenverdieping werd door de verenigingszaal in beslag genomen waar de belangrijkste gebeurtenissen in het schuttersleven plaatsvonden: de aanstelling van nieuwe schutters of het afscheid van officieren, die gepaard gingen met grote feestmaaltijden. De zaal, met een lengte van achttien meter bij een breedte van negen meter destijds de grootste  in Amsterdam, werd regelmatig ook voor andere doeleinden gebruikt, zoals voor openbare ontvangsten, voor veilingen of vergaderingen. Hier kwamen zeven schuttersstukken te hangen, waaronder de Nachtwacht van Rembrandt. Het heeft hier gehangen tot 1715  toen het tezamen met het merendeel van de schuttersstukken naar het stadhuis op de Dam werd overgebracht. Later werden de schuttersstukken van de zaal van de Kloveniersdoelen weer herenigd in de Nachtwachtzaal van het Rijksmuseum.

biancaholland-302biancaholland-248Maar genoeg weer over de historie van Amsterdam: er was ook een mooi schilderij van de Grote Markt van Haarlem, waar ik dan zelf weer meer dan 400 jaar later ook sta. Zouden er toen ook al CrossDressers zijn geweest? Tenslotte zag je in de schutterijen ook een hoop ‘verwijfde’ mannen poseren, haha.

Claire kon leuk de fotootjes maken, maar helaas geen fotootjes van Claire. Voor haar is dat dan toch net even een te groot risico en dat respecteren we natuurlijk. Maar ze heeft die wel van me gekregen zodat ze nog vaak aan een gezellige dag kan terugdenken aan een heel geslaagde dag voor alletwee. Helaas moest ze weer op tijd naar huis, maar de foto’s zijn dan altijd een dankbaar aandenken!

’s Avonds weer eten met de club dames van TransgendersAmsterdam en naar eetcafé de Zagerij. Er zouden weer een paar studenten komen, maar die lieten op laatste moment verstek gaan, zodat ik in alle rust mijn toetje kon opeten. Daarna naar café de Parel voor een gezellige avond. Op tijd weer met de bus en tram naar P&R Zeeburg en ook ik kan terugkijken op een heerlijk ontspannen dag!!

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op @Amsterdam

  1. angeladevial zegt:

    Hi Bianca, het is altijd leuk om je Bianca dagen te lezen. Ik kom binnenkrt weer naar Nederland en zal kontact met je opnemen.
    Angela

  2. Dominique zegt:

    Lieve Bianca, Bedankt voor dit, wederom leuke bericht over je wederwaardigheden met Claire. Fijn dat jullie zo’n leuke dag hebben gehad. Nu ben ik niet jaloers, maar ik zou het leuk vinden als ook ik eens met jou door A’dam mag struinen. ’n Heel fijne maand maart toegewenst, met ’n dikke knuffel, – Dominique

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.