@GemeenteMuseum De Stijl

biancaholland-297Deze woensdag vroor het licht, dus uitstekende dag om mijn nieuwe camel jas uit te proberen:) Na eerst wat boodschappen gedaan te hebben en een lunch bij de Bijenkorf, op naar het GemeenteMuseum in Den Haag. Het bleek dat ik er al meer dan 2 jaar niet meer was geweest, dus hoog tijd voor een bezoekje. Meteen even een fotootje bij binnenkomst. Ook dit keer weer interessante tentoonstellingen in het prachtige! museum. ‘Mondriaan & De Stijl’ en ‘Het wonder van Delftsblauw’ hadden mijn speciale aandacht, dus daar ook wat fotootjes gemaakt.

biancaholland-298De leden van De Stijl waren op zoek naar een ideale samenleving en een vormentaal die daarbij paste. De grondgedachte van De Stijl was typisch Nederlands. Door samen te werken hoopten de kunstenaars en architecten een Totaalkunstwerk te maken. Met heldere, primaire kleuren vervaardigden zij kunstwerken die levendig, vrij en vrolijk waren, als de toekomst zelf. Het Gemeentemuseum Den Haag bezit de meest brede collectie De Stijl wereldwijd. In de opstelling Mondriaan & De Stijl zijn o.m. werken van Theo van Doesburg, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld Piet Mondriaan te zien.

biancaholland-300Na een korte capo stop op het binnenplein van het museumrestaurant, waarbij het toch elke keer weer apart is om gewoon tussen alle mensen in te zitten en lekker te genieten van mijn BiancaBalansDag. Niemand die op je let, het blijft bijzonder! Maar genoeg daarover: op naar het Delftsblauw! Het toonbeeld van Hollands welvaren in de Gouden Eeuw – Delfts aardewerk – is in musea maar weinig te zien. Het Gemeentemuseum Den Haag laat één van de mooiste en grootste collecties Delfts aardewerk ter wereld zien. In de stijlkamers kom je alles te weten over de geschiedenis van Delfts aardewerk. Naast het welbekende blauwwitte Delfts zijn ook kakelbonte exemplaren te zien en behalve tulpenvazen worden ook eenvoudige borden getoond en zelfs een Nijntje spaarpot. Dus ook hedendaagse ontwerpers laten zich daardoor inspireren.

De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) liet ons land vanaf het begin van de zeventiende eeuw kennismaken met oosters porselein. De glans, decoraties en de exotische vormen spraken tot de verbeelding, maar alleen welgestelde burgers konden zich veroorloven om de Chinese producten aan te schaffen. De Delftse aardewerkindustrie streefde er daarom naar de uiterlijke kenmerken van het porselein te benaderen. Met succes, want hun verfijnde, luxueus uitgevoerde aardewerken product werd wereldwijd gezien als het beste alternatief voor het echte (export)porselein. Rond 1660, toen Vermeer zijn beroemde schilderij Gezicht op Delft vervaardigde, telde Delft vele plateelbakkerijen en in de late zeventiende en vroege achttiende eeuw was Delft de onbetwiste wereldleider van het zogenaamde tinglazuuraardewerk.

Kortom, veel moois te zien en dan vliegt de tijd alweer en worden we verzocht het museum te verlaten… Onderweg naar Hoorn nog even wat gegeten bij LaPlace in het brugrestaurant en door naar TransgendersHoorn waar we uitleg kregen over pruiken/haarwerkenvan Magda van TheoSchoutenHaarwerken. Altijd heel erg leerzaam en kan ik mijn onderhoudsproducten voor mijn pruik weer aanvullen. Goed onderhoud is heel belangrijk, dan blijft het er mooi en glanzend uitzien.

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Studie, Uncategorized. Bookmark de permalink .

3 reacties op @GemeenteMuseum De Stijl

  1. Gea Cross zegt:

    Gister hetzelfde museum bezocht, was ook onder de indruk van de Klimt/Schiele vergelijking (zief mijn facebookbericht). Was die er ook al bij jouw bezoek? liefs, Gea

  2. Gouwerijn zegt:

    Mooi geschreven as allways ☺

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.