Op stap met Natas

biancaholland-291Dit keer eens een BiancaBlansDag op de maandag, omdat mijn vriendin Natas Crys deze dag kon en niet op mijn reguliere dag. Dus heb ik mijn BBD verschoven en afgesproken op de P&R Zeeburg, parkeerden daar onze auto om daarna met de tram naar het centrum te gaan. Eerst even lunchen: ik had gehoord dat de universiteits bibliotheek een La Place had en je daar een prachtig uitzicht hebt over de binnenstad van Amsterdam. Dus wij naar de 7e verdieping, even een lekkere salade samengesteld en saampjes voor het raam zaten we eerste klas lekker bij te kletsen, in het zonnetje achter het raam met een werkelijk prachtig uitzicht!! biancaholland-295Er was de afgelopen zomer veel gebeurd in onze levens, dus volop gespreksstof. Ook kon ik de diverse locaties waar we in april zijn geweest en kon ik de grenzen van de stad in de gouden eeuw aanwijzen vanuit deze locatie. We gingen tenslotte op cultuur uitstapje vandaag!

We zaten tussen de mensen in en het blijft mij toch altijd weer verbazen dat we totaal geen aandacht krijgen. Onze stemmen moeten ons weggeven, maar nee hoor… En dat maakt mij altijd blij 🙂 Natuurlijk fotootjes gemaakt en werd het tijd om naar het museum Hermitage te gaan. Het was welliswaar koud (-2 C), maar wel prachtig zonnig weer, dus handschoentjes aan, sjaal om en  we gingen lopen: gezellig keuvelend door de stad.

biancaholland-294In de Hermitage de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ staan meer dan dertig reusachtige groepsportretten uit de 17de eeuw centraal. In de rest van Europa ligt de macht in handen van vorsten en kerkelijke bestuurders. De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden wordt geregeerd door de (gegoede) burgerij. Zij besturen en verdedigen de stad, drijven handel, stimuleren wetenschappelijke ontwikkelingen en zorgen voor een sociale vangnet. Hierdoor werd de Republiek een van de machtigste en welvarendste naties van Europa.
De tentoonstelling geeft letterlijk en figuurlijk een gezicht aan deze invloedrijke mannen en vrouwen, vooral uit de stad Amsterdam, en maakt duidelijk hoe de 17de-eeuwse mentaliteit leidde tot omgangsvormen en normen die in onze hedendaagse samenleving nog steeds kunnen worden herkend.

Direct bij binnenkomst sta je oog in oog met de invloedrijke burgers van de 17de-eeuwse stad. Hans Aarsman geeft hier een uitgebreide toelichting via de audiotour die ik beslist kan aanraden! Je bekijkt de tentoonstelling op een heel andere manier. Op zijn eigen (Amsterdamse) manier analyseert hij in een uur de indrukwekkende schilderijen. Die zijn mooi geschilderd, maar wanneer je er naar kijkt alsof het een foto is, dan val je dan de ene in de andere verbazing.

Het hoogtepunt zijn de reusachtige schutterstukken en regentenportretten in de Grote Zaal. Hans Aarsman zoomt in op details die zonder zijn blik verborgen zouden blijven. Zo illustreert hij bijvoorbeeld de maatschappij en het dagelijks leven in het 17e-eeuwse Holland aan de hand van een nauwelijks zichtbaar kledingstuk of object op een metersgroot schilderij.

biancaholland-293Als ‘hoeders’ van de stad lieten de schutters groepsportretten maken die op de wanden van de doelengebouwen pronkten, waar leden van de schutterijen bijeenkwamen. De twee grootste schuttersstukken (1642), hingen oorspronkelijk in de Kloveniersdoelen op dezelfde wand als De Nachtwacht (die je hier ook als projectie kunt zien in de achtergrond, maar dan zoals die oorspronkelijk is geschilderd met de later afgesneden stukken er nog aan).

Naast de inspanningen op het gebied van orde en veiligheid nam de gefortuneerde bovenlaag van de stadsbevolking ook het bestuur van zorg- en tuchtinstellingen op zich. Om hun barmhartigheid en goed bestuur vast te leggen, lieten deze regenten en regentessen zich veelal aan de vergadertafel afbeelden terwijl zij bezig zijn met hun bestuurstaken. De schilderijen laten onder meer zien dat het bestuur van een liefdadigheidsinstelling in het 17de-eeuwse Holland bepaald niet alleen voorbehouden was aan mannen. De vrouwen, die eveneens werden geportretteerd, waren zelfs verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken in de tehuizen.

biancaholland-292Nadat we door de beveiligers tegen sluitingstijd weer naar buiten werden gedirigeerd en we nog even snel een paar plaatjes konden schieten, werd het tijd om nog even bij wat schoenenzaken langs te gaan.. Natuurlijk kon Natas niet bij De Bijenkorf laten wat prachtige hakken te bewonderen.. maar de prijzen…. haha… En ik kan daar echt niet op lopen hoor, zij wel !!! 😀

Dan natuurlijk nog even samen wat eten voordat we weer naar huis gaan… Nog even een fotootje voor het Centraal en daarna nog in de tram, genomen door een vriendelijke medereizigster. De tijd vliegt wanneer het gezelig is, dus maar weer snel een datum prikken voor vervolg!

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Publicaties, Uncategorized en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Op stap met Natas

  1. Dominique zegt:

    Lieve Bianca, Bedankt voor deze leuke mail ! Ik kijk er altijd met veel belangstelling naar uit. Overigens merk ik dat je vriendin Natas dezelfde hoge laarzen heeft als ik : ze staan haar prachtig !

  2. Gea Cross zegt:

    Een mooi dagje uit, Bianca en Nat! En ja, die schoenen bij de Bijenkorf, dat is slechts weinigen gegeven… Liefs, Gea

  3. natcrys zegt:

    Was weer reuze gezellig! Ik zal morgen de plaatjes van mijn telefoon sturen! 🙂

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.