@ijzereneeuw @Amsterdam

Deze BiancaBalansDag op stap geweest met mijn vriendin Natas. Een gezellige dag met z’n tweetjes op stap in Amsterdam: geparkeerd op P&R Zeeburg, klaar voor bezoek aan o.a. het AmsterdamMuseum. Dit keer hebben ze een special over de 19e eeuw, ‘De IJzeren Eeuw’.

biancaholland-277In de 19e eeuw ligt het begin van het moderne Nederland, met het ontstaan van multinationals als Unilever en Heineken, massaproductie, massaconsumptie en massacultuur. Amsterdam wordt een dynamische hoofdstad waar buitenlandse toeristen naar toe komen om te genieten van Hollandse folklore. De tentoonstelling ‘De IJzeren Eeuw’ laat zien dat de 19de eeuw modern en roerig was.

We zagen er onderwerpen over over stoommachines, vrouwenemancipatie en Abraham Kuyper. Erg interessant, vooral omdat er ook een tv-programma hier weer verder op doorgaat op televisie (NPO2).

Het Amsterdam Museum is gevestigd op een historische plek midden in de stad. In het voormalig Burgerweeshuis, één van de oudste en beroemdste weeshuizen van Nederland. Van 1580 tot 1960 zijn op deze plek tienduizenden kinderen opgegroeid. De museumzalen van nu zijn de slaap- en eetzalen van vroeger. De kinderen droegen altijd een zwart-rood uniform. Het maakte hen direct herkenbaar en gaf ook enige status. Je was niet zomaar een wees maar een Búrgerwees. In 1806 werd Lodewijk Napoleon koning van Holland. Hij ergerde zich aan de opvallende wezen en introduceerde een sober zwart uniform. Zodra de Fransen verslagen waren keerde het oude uniform terug. Tot 1919, toen het wezenkostuum voorgoed werd afgeschaft. Hé, ik draag ook rood en zwart…

biancaholland-278Tijd voor verdere rondleiding langs gedenkwaardige plekken in de stad: natuurlijk het Rembrandtsplein even aangedaan om te poseren naast kapitein Frans Banning Cocq, altijd leuk!!

Natuurlijk even de Magere brug laten zien vanaf de Blauwbrug over de Amstel. De Blauwbrug werd in 1883 opengesteld. De naam van de brug is afgeleid van de blauwe, houten brug die hier vanaf 1600 beide oevers verbond. De architectuur van de brug is geïnspireerd door de Parijse Seinebruggen. Het is daardoor een van de meest markante bruggen van Amsterdam.

biancaholland-280Op de achtergrond de De Magere Brug. Hij verbindt de oevers van de Amstel ter hoogte van de Kerkstraat/Nieuwe Kerkstraat. De eerste brug op deze plek is gebouwd in 1691 en heette de Kerkstraatbrug. Omdat deze brug erg smal was werd ze in de volksmond de Magere brug genoemd. In 1871 werd deze brug vanwege bouwvalligheid gesloopt en vervangen door een brug met negen doorvaarten, vergelijkbaar met de huidige brug. In 1934 werd deze vervangen door een vergelijkbare, maar iets grotere brug. Grote renovaties werden in 1969 en 2010 uitgevoerd.
Wat ook wel leuk is te melden omdat ik dat zelf ook heb meegemaakt: tot 1994 werd de brug handmatig door de twee brugwachters geopend en gesloten. Men trok met de hand aan de haalketting en remde vervolgens de balans met de hand af. Het sluiten van de brug vereiste een zekere mate van synchronisatie, want beide brugdelen moesten tegelijkertijd tegen elkaar komen. Beide brugwachters gaven dus een duw tegen de tegengewichten. De enige manier om de snelheid van de bewegende brugdelen te regelen was op het wegdek te gaan en zo door eigen lichaamsgewicht balans te regelen. Altijd wel een spectaculair gezicht!

biancaholland-281Wanneer je zo leuk keuvelend door de stad loopt, is het natuurlijk ook tijd om regelmatig even wat te drinken op een terrasje. We vinden makkelijk een plekje en je ziet dat vrijwel niemand aandacht besteedt aan de twee dames die gezellig kleppend van de zon genieten (ook al zijn onze stemmen wat lager;). Ook tijd om wat te eten: Natas maakte een leuke foto van me, vind je niet?

biancaholland-279Uiteindelijk is het ook weer tijd om met de tram terug te gaan naar P&R Zeeburg en tijd voor nog een afsluitend fotootje als aandenken aan de supergezellige dag. Zeker voor herhaling vatbaar!!

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Uncategorized en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op @ijzereneeuw @Amsterdam

 1. Dominique zegt:

  Schitterende filmpjes van Heidi en Natasja ! Bedankt, lieve Bianca, dat je ons zo veel inspirerends moois laat zien. Ik word er steeds trotser op om eindelijk ook als crossdresser door het leven te gaan. En wat heerlijk om overal te worden aangesproken met “Mevrouw” !

 2. rosa4321 zegt:

  Hoi Bianca, ik heb ook dit verhaal weer met plezier gelezen! Ik kijk zo af en toe of je weer iets nieuws hebt geschreven.. Ga je komende zomer ook door met je balans dagen?
  Groetjes,
  Rosa

 3. natcrys zegt:

  Leuk verhaal! En het was een gezellige middag/avond! 🙂

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.