@Volkenkunde Leiden

biancaholland-270De geisha tentoonstelling in Leiden is echt een aanrader!  Ik heb er een inspirerende middag doorgebracht. Het begrip geisha is uniek  Japans en een bron van inspiratie voor modeontwerpers, kunstenaars, fotografen en schrijvers. Eens stond geisha symbool voor trendsettende haute couture, nu ziet men haar juist als behoedster van verfijnde culturele tradities en etiquette. Een toppunt van hoffelijkheid, beheersing en schoonheid.

De wereld van de geisha’s is exclusief en besloten. Geishahuizen worden tegenwoordig bezocht door invloedrijke politici en zakenmensen, die ervan op aan kunnen dat wat zij daar bespreken volstrekt vertrouwelijk blijft. Een avond in een theehuis in gezelschap van geisha’s is niet voor iedereen weggelegd. Het is exclusief, kostbaar en uitsluitend voor de happy few.

biancaholland-271Voor deze tentoonstelling is samengewerkt met een geishahuis in Kyoto, de belangrijkste geishastad van Japan. Prachtige schilderingen, kimono’s, obi’s en haaraccessoires, toilettafels, spiegels en muziekinstrumenten en de met lakwerk gedekte tafels. Je maakt kennis met de vrouw achter het fenomeen in speciaal voor deze tentoonstelling gemaakte reportages: persoonlijke verhalen over haar drijfveren, offers en een voortdurende zoektocht naar perfectie. GEISHA biedt een unieke kijk achter de schermen van een gesloten wereld.

Natuurlijk is ook de rest van de collectie in het museum de moeite waard om te bezoeken: Alle andere werelddelen komen aan de beurt, met interessante voorwerpen en krijg je een indruk van de plaatselijke gewoontes. Zo is er info over Azië, Japan, Korea, China, Indonesië, Oceanië, Midden- en Zuid-Amerika, Noord-Amerika en poolgebieden, maar vergeet ook niet een bezoek te brengen aan de Boeddhazaal. Ervaar de rust die deze prachtige beelden uitstralen.

biancaholland-269Na afloop weer naar Amsterdam voor de maandelijkse T&T avond van TransgendersAmsterdam waar we een gezellige avond hadden met een aantal nieuwe en bekende gezichten die na jaren van afwezigheid weer eens langs kwamen voor de gezelligheid.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.