@MuseumWillet

biancaholland-266biancaholland-260Op deze BiancaBalansDag heb in Amsterdam een bezoek gebracht aan twee musea op de grachten van Amsterdam. Eerst geparkeerd op P&R Zeeburg. Even een selfie in de tram. Alhoewel niet voor de eerste keer, is dit op zich voor mij al een hele belevenis. Een aardige Amsterdamse bood aan een foto te maken van me op het Rembrandtplein.  Ik blijf me toch elke keer weer verbazen hoe makkelijk het gaat: niemand die aandacht aan je besteed en vriendelijker is dan dat je als man rondloopt. Ik blijf natuurlijk best een bijzondere verschijning: een lange vrouw en dan ook nog eens in een knalgroene jas.. Echt genieten dat dit allemaal kan 🙂

biancaholland-261Eerst naar museum Geelvinck  aan de Keizersgracht 633. Ik werd vriendelijk ontvangen en heb met mijn museumkaart gratis toegang. Ook daar merk ik dat het me prima af gaat en ik geen aarzelingen zie wanneer ik wat vragen stel. Ik krijg zelfs een persoonlijke uitleg over het pand en de bewoners: het pand van  is gebouwd in 1687 in opdracht van Albert Geelvinck. Tot de bevrijding van de Franse overheersing in 1813, wordt het huis bewoond door één familiegroep van Amsterdamse regenten met bekende namen als Geelvinck, Hinlopen, Bicker, Trip, Graafland en Van der Poll. In 1813 verkopen de erfgenamen van Albert Geelvinck het stadspaleis aan een telg uit de rijk geworden handelsfamilie Asschenbergh, die er bijna 45 jaar blijft wonen. In 1867 komt het huis met koetshuis in handen van een bankier, die er niet alleen met zijn gezin woont, maar er tevens een kantoor houdt. Hier een foto in de binnentuin tussen woonhuis en koetshuis. In 1920 verandert Hagemeijer & Co. de functie van het huis uiteindelijk volledig in kantoorruimte. Het koetshuis is dan verbouwd tot woonhuis. Eind jaren ’90 laat de familie Buisman het stadspaleis restaureren en stelt het open voor het publiek. En daar ben ik blij mee, want heb ik weer een kijkje mogen nemen in de mooie geschiedenis van de grachtengordel.

biancaholland-264Op naar het volgende museum: Willet-Holthuysen aan de Herengracht 605.  Natuurlijk eerst even naar de ‘dames salon’. In vrijwel elke kamer hangt een grote spiegel, dus je snapt dat ik dan niet kan laten even een kiekje te maken en met jullie te delen.

Mevrouw Willet-Holthuysen (1824-1895) liet haar 17de-eeuwse dubbele grachtenhuis in 1895 na aan de stad Amsterdam, inclusief de inboedel en de kunstverzameling van haar overleden echtgenoot Abraham Willet (1825-1888).
Op de bel-etage laten de indrukwekkende balzaal, de eetkamer, de salons, de tuinkamer en de gang u zien hoe het vermogende echtpaar Willet leefde. De keuken en de bijkeuken in het souterrain geven een beeld van het dagelijkse leven van het personeel. Het gebruik van de audiotour vond ik echt een aanrader!
Eenmaal wonend op de Herengracht 605, ontwikkelde Abraham zich als een gepassioneerd verzamelaar met een brede interesse. Zijn collectie bestond uit keramiek, glaswerk, zilver, antieke meubels, beelden, schilderijen, tekeningen en foto’s.

biancaholland-263In de tuin van Museum Willet-Holthuysen staan diverse historische bomen- en plantensoorten. Deze planten zijn onder andere afkomstig uit de tuin van Paleis ’t Loo. De tuin biedt een oase van rust in het hart van Amsterdam.

Een paar minuten lopen door een voor mij vertrouwde buurt. Even een fotootje op de hoek met de Utrechtsestraat.
De tijd vliegt dan alweer voorbij en wordt het alweer tijd om naar café De Parel te gaan om daarna af te zakken naar het eetcafé De Zagerij. Altijd beregezellig iedereen weer te zien en te spreken op de avond van TransgendersAmsterdam.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.