@Mauritshuis

biancaholland-258Van de week was het weer een prachtige BiancaBalansDag! Erop uit naar Den Haag dit keer. Ik was nog niet in het verbouwde Mauritshuis geweest, dus dit was een mooie gelegenheid. Dit stadspaleis is tussen 1633 en 1644 gebouwd door Jacob van Campen en Pieter Post. De opdrachtgever of bouwheer was graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, destijds gouverneur-generaal van Nederlands-Brazilië.
Het vierkante gebouw staat op een hoge sokkel en lijkt wel op een Romeinse tempel.

De bouw van het Mauritshuis duurde onder meer zo lang omdat Johan Maurits in 1636 voor een periode van ruim zeven jaar naar Brazilië ging en er dus geen haast was.

Voor de bouw en inrichting verzamelde Johan Maurits uit Brazilië veel kostbaarheden: hij stuurde tropisch hout naar Nederland voor het trappenhuis. Zelf nam hij nog allerlei kostbaarheden mee zoals huiden, Indiaanse wapens, koralen, opgezette dieren en schilderijen met Braziliaanse onderwerpen (slaven, planten, dorpen). Familieportretten kwamen in de grote zaal aan de achterkant van het huis. In de hal op de eerste verdieping hing hij portretten van leden van andere koningshuizen. In zijn werkkamer hingen schilderijen over de moedige strijd tegen de Spanjaarden. In zijn slaapkamer stond een borstbeeld van zijn werkgever, de vorst van Brandenburg.

Kort nadat het Mauritshuis in 1644 was opgeleverd verhuisde Johan Maurits in 1647 naar Duitsland waar hij stadhouder van Kleef werd. Hij maakte daarna alleen gebruik van zijn Haagse stadspaleisje tijdens diplomatieke bezoeken.

Vanaf 1685 was het Mauritshuis een Hotel van Staat: hoge gasten van de Staten-Generaal van de Nederlanden werden er ondergebracht. In 1704 werd het Mauritshuis door brand zwaar beschadigd. De herbouw werd voltooid in 1720. Op de begane grond is nog iets van de glorie van de gouden feestzaal te herkennen.

In 1820 kocht de Nederlandse Staat het Mauritshuis om er het Koninklijke Kabinet van Schilderijen in onder te brengen. Het nieuwe museum opende zijn deuren in 1822. Het gebouw moest aanvankelijk worden gedeeld met het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden, een collectie die eveneens voortkwam uit de verzameling van de stadhouders. Pas in 1875 kwam het hele Mauritshuis vrij voor de schilderijencollectie. In de loop van de 19de en 20ste eeuw groeide het Mauritshuis uit tot een museum dat nu jaarlijks duizenden bezoekers uit de hele wereld trekt. Maar het huis was natuurlijk niet berekend op dit intensieve gebruik. Daarom werd het gebouw tussen 1982 en 1987 uitvoerig gerestaureerd en verbouwd opdat het kon voldoen aan de eisen van een modern museum. Zo werd het souterrain toegankelijk gemaakt voor publiek en kwamen er onder het voorplein kantoorruimtes en een depot.

Om de collectie nog beter tot zijn recht te laten komen én om het gebouw aan te passen aan de eisen van deze tijd, heeft er tussen 2012 en 2014 weer een omvangrijke verbouwing plaats gevonden. In juni 2014 werd het vernieuwde Mauritshuis geopend: Eén van de meest opvallende nieuwe elementen van het Mauritshuis is de ondergrondse hal.  Je komt het museum binnen via de bijzondere ondergrondse entree. Hiermee is in feite de hoofdentree aan het Plein  weer in ere hersteld, maar is ook een verbinding gemaakt met het pand aan het Plein 26. Het bijzondere is wanneer je daar bent je nergens het gevoel hebt dat je ondergronds bent.

Eenmaal binnen kan je de meesterwerken als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt, Het puttertje van Fabritius en De stier van Potter bekijken. Ook leuk dat er een app is waarmee je achtergrond info krijgt.

biancaholland-259Na afloop van het bezoek aan het Mauritshuis kon ik het niet laten ook even de stad in te gaan om daar wat te drinken. Natuurlijk ook even een fotootje te maken op het Binnenhof. Een vriendelijk stelletje bood aan even een foto te maken toen ze zagen dat ik moeilijk aan het doen was om mijn iPhone ergens te plaatsen voor een foto via de zelfontspanner. Leuk omdat dat maar weer bevestigt dat de eerste indruk goed is. Heb ze daarna nog wat historische informatie kunnen geven over de verschillende gebouwen op het binnenhof. Hier een mooi plaatje voor de Ridderzaal waar op elke 3e dinsdag van september de troonrede wordt uitgesproken 🙂

Hierna werd het alweer tijd om af te reizen naar het hoge noorden om me aan te sluiten bij Transgenders Hoorn. Een gezellige avond in Wout’s BeerHouse zoals dat nu heet. Al met al een geslaagde BBD!!!

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.