@Rams Woerthe

Villa Rams Woerthe en Hildo Krop

biancaholland-254Op uitnodiging van Sandra vertrok ik op deze BiancaBalansDag naar de andere kant van het IJsselmeer: naar Steenwijk voor een rondleiding in Vila Rams Woerthe en info over Hildo Krop.

De Jugendstil villa “Rams Woerthe” die in 1899 werd gebouwd door Jan Hendrik Tromp Meesters, is het museum van Hildo Krop gevestigd.

Alleen het huis al is het bezichtigen waard: het is door A.D.N. van Gendt uit Amsterdam ontworpen woonhuis. De bouw heeft ruim 75.000 gulden gekost in die tijd. Het hele huis inclusief toegangshek bevat diverse stijlen welke heel mooi zijn samengebracht. In het interieur zijn kosten nog moeite gespaard en het geheel is prachtig gerestaureerd. Centraal ligt de monumentale hal waaromheen zich allerlei vertrekken bevinden, zoals de salon, de herenkamer en de eetzaal. De bovenverdieping wordt bereikt via een majestueuze biancaholland-252bordestrap, echt schitterend!!

Maar ook de wandschilderingen en de fraaie glas-in-loodvoorstelling zijn de moeite waard. die daar werd aangebracht door de uit Delft afkomstige A. le Comte.

Maar goed… ik was er voor het werk van Hildo Krop (1884-1970).  Na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten maakte hij naam en kwam in dienstverband bij de gemeente Amsterdam. Na veertig jaar werd hem uiteindelijk in 1956 de eretitel van Stadsbeeldhouwer van Amsterdam toegekend. Uit deze jarenlange relatie zijn ontelbare werken voor de stad Amsterdam voortgekomen. In de stadsuitbreidingswijken van tussen de beide wereldoorlogen, op bruggen en in parken treft men werk van Hildo Krop aan. Maar het standbeeld van Berlage voor de ‘Wolkenkrabber’ in Amsterdam is een heel bekend werk van hem.

biancaholland-253Hildo Krop hield zich ook bezig met andere thema’s: vrouwelijke naakten met een symbolische betekenis en de natuur. Krop beeldde ook filosofen uit: Erasmus (in de tuin van het Vredespaleis in Den Haag en voor het Vossius-gymnasium Amsterdam), Spinoza (Spinoza-lyceum in Amsterdam: dit ken ik zelf heel goed), Descartes (voormalig Cartesius-lyceum in Amsterdam).

Naast zijn beeldhouwwerk ontwierp hij ook boekbanden, meubels en vloerkleden, vervaardigde hij penningen en houtsneden, had hij zich bekwaamd in het snijden in hout en ivoor en was hij een begaafd keramist. Van vele stukken staan proefmodellen opgesteld of staan er originelen in het museum. Een stukje Amsterdam in Steenwijk!

Maar nog mooier is dat je meteen vele werken herkent uit Amsterdam, verwerkt in de kenmerkende Amsterdamse school bouwstijl. Daar zorgde dus Hildo Krop voor de beelden die hoorde bij deze stijl. Het scheepvaarthuis, maar ook Het Schip in de Spaarndammerbuurt zijn prachtige voorbeelden hiervan!

Hierna nog gezellig nagebabbeld met Sandra en de tijd vliegt wanneer het gezellig is (nogmaals bedankt Sandra!!). Daarna werd het weer tijd om naar Hoorn af te reizen. Naar het vertrouwde adres van Transgenders Hoorn op de oude stek, met een nieuwe naam: Wouts Beer House op het Kerkplein 33 in Hoorn. Ook hier was het een gezellige avond met bekende, maar ook nieuwe gezichten en lang niet allemaal Transgenders 🙂 Een mooie mix 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.