@Haarlem 2014

biancaholland-248Het was de eerste koude Bianca Balans Dag, normaal ga je dan naar een museum, maar wat doe je wanneer dé uitverkoop is begonnen? Juist ja, shoppuhhh! Onderweg naar Amstelveen bedacht ik dat @Haarlem ook leuk was om naar toe te gaan. Natuurlijk kan een foto op de Grote Markt voor het stadhuis uit 1630 niet ontbreken. Maar waar komt die 1630 vandaan?

Wat velen niet weten is dat de stadhuistoren tussen 1465 en 1468 werd gebouwd, maar in 1772 afgebroken. Pas in 1913 werd de stadhuistoren herbouwd. Ook is de nieuwe vleugel in de Hollandse renaissancestijl gebouwd naar ontwerp van Lieven de Key en werd tussen 1622-1630 gebouwd. De stadhuisgevel werd in de periode van 1630-1633 in classicistische stijl vernieuwd, vandaar het jaartal 1630!

biancaholland-250Maar genoeg cultuur… verder met shoppen… dit keer niet echt geslaagd. Was op zoek naar donkerbruine enkellaasjes voor bij mijn donker bruine rokken en een mooie zwarte leren rok. Je raad het al dat ik die van Mart Visser MOEST passen…. De rok zit prima, maar ik vind het niet echt lekker lopen wanneer het zo smal is bij de knieën.  Dus dat werd ‘um niet…

Donker bruine laarsjes zijn blijkbaar niet ‘in’ dit jaar, want ik kan ze vrijwel niet vinden. Ja van die ‘motormuis stappers’, maar geen elegante uitvoeringen helaas. Mooie is dat je dan de volgende keer weer een doel hebt om voor te shoppen. Wel een leuke middag gehad @Haarlem.

Op terugweg nog een fotootje op de Grote Markt: altijd leuk te constateren dat niemand op je let wanneer je daar uitgebreid een foto aan het maken bent 🙂 Over De Grote of Sint-Bavokerk gesproken…
biancaholland-249Dit is de grootste kerk in Haarlem, gewijd aan Sint-Bavo (de patroonheilige van de stad). De middeleeuwse kruiskerk (bouwperiode: 1370-1520) staat midden in het oude centrum van de stad staat is opgetrokken in de gotische bouwstijl. Midden op het kerkgebouw staat een ruim 75 meter hoge houten, met lood bedekte, laatgotische vieringtoren (dat betekent dat ie midden op de kruising van de kruiskerk staat). De kerk werd oorspronkelijk gebouwd als een katholieke kerk. In 1559 werd de kerk de kathedraal van het nieuw opgerichte bisdom Haarlem, totdat de kerk na de Reformatie (Hervorming) een protestants bedehuis werd in 1573. Sinds 1853 is er weer een bisdom in Haarlem gevestigd en Haarlem kreeg in 1930 weer een grote kathedraal, toen de Kathedrale Basiliek Sint Bavo gereed kwam (die buiten de oude stad ligt).

Daarna naar TransgendersAmsterdam om lekker te eten en gezellig te kleppen 🙂

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.