@Hermitage 2014

Dining with the Tsars, breekbare schoonheid.

biancaholland242Op naar de Amstel en natuurlijk even een fotootje maken voor de entree: een aardige toerist wilde wel er wel even eentje maken, maar of hij door had ik geen vrouw was… haha.

Natuurlijk kwam mijn museumkaart weer van pas zodat ik de acht porseleinen en creamware serviezen uit de Hermitage St.-Petersburg kon gaan bewonderen die tijdens de bals en banketten van het tsarenhof werden gebruikt. Ze zijn erin geslaagd goede achtergrondinformatie te geven en min of meer waan je je te gast, alsof je in bezit bent van een keizerlijke uitnodiging. Dat je de trappen van het Winterpaleis bestijgt, de etiquetteregels leert, je opmaakt voor het officiële bezoek. Vervolgens maak je je entree in de grote zaal waar de serviezen feestelijk staan opgesteld. Alleen nog in zo’n prachtige jurk, zie je het voor je???

biancaholland244De schitterende serviezen, (eentje met maar liefst 1034 onderdelen op authentiek gedekte tafels met gedecoreerde tafelstukken), tonen de betoverende grandeur van de banketten die de tsaren hielden, het is echt heel bijzonder te zien dat de tsaren zo verschrikkelijk decadent leefden.

De tentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote (1762–1796, ‘de koningin van de feestelijkheden’) tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers. De laatste tsaar Nicolaas II (reg. 1894–1917) en zijn vrouw Alexandra organiseerden de grootste bals, maar waren daarbij zelf zo kort mogelijk aanwezig. Met hun aftreden verdween de bal- en banketcultuur die ooit tot de verbeelding van alle Europese hoven sprak.

biancaholland243Natuurlijk ook nog even de regentessen kamer in en een foto in de antieke spiegel gemaakt, altijd even leuk toch?

Het was extra interessant om te horen over de topstukken de serviezen van Catharina de Grote, zoals het Groene Kikkerservies (Wedgwood, Engeland), het ooit bijna duizenddelige Cameeënservies (Sèvres-porseleinfabriek, Parijs) en het Berlijnse Dessertservies (Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin). Maar ook serviezen van latere tsaren zijn indrukwekkend en mooi. De serviezen zijn conform de etiquette opgesteld, aangevuld met uitbundige tafeldecoraties, verguld kristallen glaswerk, kandelaars, vazen, gedetailleerd zilverwerk en wandversieringen. Van de serviezen zijn veel uiteenlopende onderdelen te bewonderen, van koelers voor likeurflessen en ijscoupes tot en met peper- en zoutstellen en tafelfiguurtjes aan toe. Doordat het eigenlijk een heel kleine tentoonstelling is, kon ik ‘stiekum’ meeluisteren met de dames die werden rondgeleid. Wel grappig dat ook deze dames niets door hadden, het blijft me verbazen 🙂

biancaholland246 biancaholland245Natuurlijk moet je af en toe even gebruik maken van het toilet. Toch bijzonder dat als vrouw te doen: dus even een fotootje 🙂 Maar daarna is het toch net zoals bij een bal einde van de dag: “THE END” En een afscheid van de unieke stukken die zijn geproduceerd door porseleinfabrieken als Meissen, Sèvres, Gardner en Wedgwood.

biancaholland-247Zo’n dag vliegt voorbij, dus met moeie voetjes weer richting Hoorn naar TransgendersHoorn. We hadden daar weer een heel gezellige avond die weer druk bezocht was: kortom een heel erg leuke BiancaBalansDag. Hier nog even een fotootje in café De Oude Stadskroeg!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.