@Kunsthal Rotterdam

shoes-roodHelaas geen BiancaBalansDagen meer in de maanden mei-september. Om één of andere reden verdwijnt de behoefte daar naar. Maar gister wel een leuke dag gehad en naar Rotterdam getogen. In de Kunsthal was de laatste dag van ‘S.H.O.E.S’ – Over hoge hakken en echte liefde – het design van de damesschoen vanaf 1900 tot nu te bewonderen. Er werde zo’n 450 schoenen van coryfeeën onder wie schoenontwerpers André Perugia en Salvatore Ferragamo , internationale ‘sterontwerpers’ zoals Manolo Blahnik en Christian Louboutin, en van hedendaags én jong aanstormend talent. De schoenen en laarzen zijn ware kunstwerken: van Victoriaanse laarzen tot bijzondere muiltjes en van pumps tot de meest futuristische modellen. Er is een ongelofelijke variatie en creativiteit van talrijke schoenontwerpen en is een lust voor het oog en maakt de tentoonstelling S.H.O.E.S. tot een onweerstaanbare ‘must-see’ voor iedereen met een passie voor mode en design.

shoes-klompIk zag er de mooie damesuitvoeringen van de klompjes. Maar vooral spectaculaire zweefhakken, open hiel, plateauzool, enkelbandjes, strikken, te veel om op te noemen. Ook een aantal waar je volgens mij onmogelijk op kunt lopen, maar de ontwerpers experimenteren voortdurend met verschillende vormen, materialen, kleuren en comfort. De elegantie van de damesschoen wordt steeds verder opgerekt en de hoogte van de hak stijgt naar wel 15 cm. Door de opkomst van ‘couturier’ modehuizen en hun ontwerpers ontwikkelt de damesschoen zich van verleidingsobject naar ultiem statussymbool. Je leest over actrice Sarah Jessica Parker in Sex and the City dat ze zweert bij haar Manolo Blahniks, zo begeren veel vrouwen nieuwe schoenen tot verliefdheid aan toe.

shoes-marimekkoMaar niet alleen aandacht voor S.H.O.E.S., er waren meer interessante dingen te zien en te beluisteren. Zo was er een grote overzichtstentoonstelling van het Finse designmerk Marimekko. Sinds de oprichting van het bedrijf in 1951 heeft Marimekko de missie om ‘met mode en design de kwaliteit van leven te verbeteren’. Zo wordt ingegaan op de betekenis van Marimekko als cultuurgoed van het destijds nog maar kort onafhankelijke Finland, maar ook worden in de tentoonstelling typerende Marimekko-ontwerpen onder de loep genomen, zoals hier bijvoorbeeld de jassen, waarvan ik de rode zelf wel bijzonder vond. Dat het merk ook vandaag de dag nog actueel is blijkt uit de concept stores in Seoul, Berlijn en New York. Marimekko wordt vandaag de dag wereldwijd erkend als hét icoon van Fins design. De heldere ontwerpen die op het netvlies blijven hangen, laten daarbij nooit onverschillig; ‘you love it oryou hate it’ en daar kan ik me bij aansluiten 🙂

shoes-extreemMaar moet zeggen dat de meeste indruk toch wel een aantal heel bijzondere exeplaren waren bij S.H.O.E.S.

Tot slot nog wel naar Boijmans van Beuningen geweest, ter afsluiting van een cultuurdagje Rotterdam 🙂

Dit bericht werd geplaatst in CrossDressing, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.