@AmsterdamMuseum #dna

biancaholland-224Het loopt alweer tegen het eind van het Bianca-seizoen. Het was gisteren een PRACHTIGE dag om er met mijn vriendin Joh op uit te trekken. Nadat we de auto op Zeeburg geparkeerd hebben gaan we met de tram naar het Centraal Station. Daar meteen even een fotootje gemaakt. Het wordt saai, maar het is gewoon een heel bijzonder gevoel dat je daar geen enkel mens ziet kijken naar wat voor lange vrouw in het groen daar nu een foto van gemaakt wordt 🙂

biancaholland-225Met de tram naar het AmsterdamMuseum om daar de tentoonstellingen te bekijken. We hadden dit keer speciale aandacht voor de tweede helft van de 16e eeuw, omdat daar eigenlijk de basis is gelegd voor de vorming van ons land zoals dat nu bestaat. Dat vind ik zelf de meest interessante tijd van de geschiedenis van ons land:

In de periode 1550-1600 ontstaat de opstand tegen vorst en kerk: Amsterdam is op dat moment onderdeel van het Habsburgse Rijk. Na de beeldenstorm in 1566 en het begin van de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden in 1568, de oorlog begon als opstand in een van de rijkste gebieden van Europa, de Nederlanden, tegen het machtigste rijk in Europa, het Spaanse Rijk onder koning Filips II. Aanvankelijk trokken de uit zeventien gewesten bestaande Lage Landen meestal gezamenlijk op, om een combinatie van religieuze, bestuursrechtelijke en fiscale redenen.
Na de inname van Brielle op 1 april 1572 door de watergeuzen, is er een ommekeer in de strijd nadat Alkmaar op 8 oktober 1573 wordt ontzet (in Alkmaar begint de victorie), gevolgd door de meeste andere Hollandse steden (bekend is ook het Leidens ontzet in 1574). Amsterdam blijft nog trouw aan Alva/Philips II, maar in 1578 zweert ook Amsterdam het katholicisme af. In een vreedzame revolutie grijpen de protestanten de macht. Altaarstukken en beelden worden beschadigd. Monniken en nonnen moeten het veld ruimen.

biancaholland-228Aanleiding: Belangrijk is in dit verband de ‘Val van Antwerpen’ in 1585. Bij de overgave was overeengekomen dat tegenstanders van de Koning (Philips II) de kans kregen de stad te verlaten. Het katholicisme bleef daar de enige toegestane godsdienst. De koning stond de ‘ketters’ toe nog vier jaar in de stad te blijven wonen om bezittingen te verkopen. Veel protestantse kooplieden en intellectuelen maakten daar gebruik van en vertrokken naar het Noorden, o.a. naar steden als Amsterdam, Haarlem en Leiden.

biancaholland-227Aanleg grachtengordel (1613): Deze volksverhuizing leidde tot de ‘uitleg van Amsterdam’ in vier fasen tussen 1585 en 1665. In 1613, tijdens het Twaalfjarig Bestand, begon men vanaf de Brouwersgracht met het uitgraven van de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht en met de verkoop van de opgehoogde kavels.

Amsterdam wordt het economisch middelpunt van de Republiek der Verenigde Nederlanden. schepen, mensen en kapitaal trekken massaal naar Amsterdam. In die periode groeide de havenstad Amsterdam van 30.000 tot 160.000 inwoners en werd het de belangrijkste handels- en industriestad van Europa.

biancaholland-226Gouden Eeuw: Amsterdammers domineren de wereldhandel. De in 1602 opgerichte Verenigde Oostindische Compagnie is de eerste multinational ter wereld en de Amsterdamse Beurs is de voorloper van Wall Street. Amsterdamse kooplieden handelen in alles. De stad is mede-eigenaar van Suriname, waar slaven het werk doen. Scheepvaart, kunst en wetenschap bloeien. Vanuit een nieuw stadhuis (1655 in gebruik genomen), besturen rijke burgers de stad. Amsterdam werkt als een magneet op migranten.

biancaholland-229Kortom.. Amsterdam… een b(l)oeiende stad.
Tijd vliegt wanneer je gezellig kleppend met z’n tweetjes alles bekijkt en in dit licht bezien is het natuurlijk nog interessanter. We worden dan ook al snel door de bewaking het museum uit gedirigeerd, haha. Tijd om nog even wat te shoppen in de Kalverstraat en daarna gezellig wat te eten met z’n twee. Al kletsend tussen de gasten in het restaurant: goh weer genieten dat dit allemaal maar zo kan hoor!!!
Hierna met de tram weer terug naar Zeeburg, meteen even een foto bij de tramhalte (zie hiernaast) en daarna naar de transgenderavond in Hoorn. Altijd gezellig: echt een aanrader!

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.