@Rijksmuseum

biancaholland-195 Na lange tijd weer met m’n vriendin Joh op stap geweest. Dit keer naar het Rijksmuseum, het zou een heel gezellige dag worden. Gelukkig stonden er geen rijen bij de prioritylane waar je met de museumkaart langs kan, zodat we snel binnen waren. Meteen een foto gemaakt in de entreehal die blijkt het Atrium te heten: een prachtige plek!
biancaholland-196
Daarna door naar de kelder om daar te kijken naar de kunst uit de Middeleeuwen en Renaisance (1100-1600). Leerzaam om te zien hoe de kunst door katholieke kerk werd bepaald en na de beeldenstorm in 1566 en de daarop volgende overgang naar vrijheid van godsdienst de kunst ook drastisch veranderde.

biancaholland-197
Hier een foto gemaakt door Joh in de prachtig gerestaureerde Voorhal: kijk eens naar de vloer hoe mooi deze is gerestaureerd met o.a. een ingelegde mozaïekvloer en de wanden vol geschilderde scènes en gebrandschilderde ramen. Hoog daarboven bevindt zich een druk gedecoreerd gewelvenplafond. Het is echt indrukwekkend!biancaholland-198

Van hieruit naar de lange Eregalerij. Deze heeft één duidelijke richting: rechtdoor naar de Nachtwachtzaal. In de zijkabinetten zijn de topstukken van de grote meesters van de zeventiende eeuw te zien. Op de gietijzeren balken rondom de kabinetten staan de namen van beroemde zeventiende-eeuwse schilders. Op de halfronde wanden boven de kabinetten zijn de wapens van de elf Nederlandse provincies en hun hoofdsteden afgebeeld.

biancaholland-200biancaholland-199Natuurlijk kon ik het niet laten om ook Bianca even voor het topstuk van de Nederlandse schilderkunst te vereeuwigen, haha.

Maar zeker zo mooi vind ik het schuttersstuk dat door Frans Hals werd geschilderd, dus ook nog een plaatje waard 🙂

En dan zijn we vrijwel de hele middag ons laten vollopen met cultuur, was het natuurlijk ook leuk om nog even een plaatje te schieten in de schemer met het prachtige gebouw op de achtergrond. Ik blijf het toch altijd prachtig vinden te ervaren hoe ik ermee weg kom en dat er vrijwel niemand is die op je let, ook de heren hier op de foto 🙂 Blijkbaar ben ik te oud… haha. Een leuke dag die we konden afsluiten met een gezellig etentje.biancaholland-201

Hierna door naar Transgenders Hoorn, waar we welkom waren in het nieuwe onderkomen: De Oude Stadskroeg, aan het Kerkplein 33 in Hoorn.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.