Het Dolhuys Haarlem IK: man/vrouw


bianca-na137 bianca-na136Wat een fijne dag was het weer: echt toppie!! In de drukke periode wéér een BBD, dus fijn erop uit. Ik moest even langs V&D omdat ze daar het favoriete merk nagellak van de vriendin van mijn zoon verkopen. Wel een heel gezoek, maar gelukkig hebben ze daar verkoopsters die je graag helpen 🙂 Weer niet eens vreemde gezichten, wat is dat toch elke keer weer een verrassing hoe makkelijk dat allemaal gaat. Ik heb het al vaak gezegd, maar ik blijf me verbazen…..
En….. er is uitverkoop! Dus een aantal leuke dingen afgeprijsd: even kijken hoe het staat? Een leuk groen vest van Mart Visser dat goed kleurt bij mijn blouse. Natuurlijk ook even het mooie leren jasje gepast 🙂

bianca-na138

Daarna tijd nog plenty tijd voor een bezoek aan het Museaum Het Dolhuys in Haarlem.
Voor mij was de aanleiding; IK M/V: Het Dolhuys verkent de grenzen tussen man en vrouw. over seksuele identiteit. Maar er was veel meer indrukwekkende informatie te zien en vooral te beluisteren. Wat ik niet wist, dat Het Dolhuys, het museum van de psychiatrie in Nederland is.
bianca-na140 bianca-na139Je kunt hier de grenzen tussen gek en gezond, normaal en abnormaal op een interactieve en daardoor indrukwekkende manier ervaren. In Het Dolhuys zijn het vooral de patiënten die vertellen wat gekte betekent.
Psychiatrie is nog steeds een actueel onderwerp. Een op de vier Nederlanders heeft een psychisch probleem. Iedereen kent wel iemand die last heeft van depressies, overspannen is of aan Alzheimer lijdt. Tegelijkertijd is er nog veel onbekendheid met psychiatrie en hebben mensen met psychiatrische problemen te maken met vooroordelen.
Dat juist het Transgender onderwerp daar tentoon wordt gesteld vind ik niet zo vreemd, temeer omdat in de Psychiatrie nog steeds formeel het standpunt wordt ingenomen dat ‘wij’ leiden aan een geestesziekte ( bron: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders uit het jaar 2000 (kortweg DSM-IV) is een Amerikaans handboek voor diagnose en statistiek van psychische aandoeningen). Inmiddels wordt voorgesteld in de opvolger van DSM-IV, DSM V dus en ICD10 Hoofdstuk V, om dit te schrappen als psychische aandoening.

bianca-na141Het is alweer vroeg donker in de dagen voor kerst, dus maar even doorgelopen naar V&D om te eten. Lekker makkelijk en snel klaar om daarna rustig af te gaan reizen naar T&T Hoorn in cafe het kantoor van de buurman. Daar werd druk gewerkt aan de ‘catwalk’ voor de Transgenderverkiezing van die avond. Nee dat is echt niets voor mij… (haha). Maar het was weer een reuze gezellige avond gehad. Ook dit keer weer een paar nieuwe bezoeksters die voor het eerst op de T&T avond kwamen. De door een aantal mensen genoemde drempel blijkt er toch niet te zijn: de mensen nemen toch echt de stap om gewoon bij ons binnen te komen: en dan hoor ik steevast: ‘had ik jaren eerder moeten doen’…. tja… daarmee bewijzen we maar weer dat het gewoon prettig is om op onze T&T avond in Hoorn te komen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.