Museum Volkenkunde Leiden

 Bezoek aan museum Volkenkunde Leiden
Door het late invallen van de lente heb ik voor het eerst in vele jaren een BBD in mei gehad. Dat was best een verrassing voor me, dat het toch goed voelde erop uit te gaan.
Bianca Holland cappuccino Omdat ik pas op het laatste moment besloot erop uit te gaan, was het even bedenken waar dan naar toe te gaan. En daar gebruik ik altijd even het rustmomentje voor in het La Place bij V&D in Amstelveen: even lekker relaxen en aan niets anders denken. Ondertussen de tijd genomen om na te denken over het museum waar ik naar toe wilde. Heb gekozen om naar het Museum Volkenkunde in Leiden te gaan. De trigger was dat er beelden opgesteld staan van het ‘terracottaleger’ dat in 1974 was ontdekt. terracotta strijders Het Chinese Terracottaleger is een verzameling levensechte beelden van soldaten. Ze zijn gemaakt van gebakken klei.
Boeren die een put op het land groeven bij de Chinese plaats Xian stuitten bij toeval op een paar van de levensechte soldatenbeelden. Het bleek de ontdekking van de eeuw, want al snel werd duidelijk dat het ging om het uitgestrekte grafcomplex van China’s eerste keizer, Qin Shihuang (volgens mij is dit dezelfde keizer die de chinese muur liet bouwen). Nog lang niet alles is onderzocht en opgegraven. Tot op de dag van vandaag wordt hier volop gewerkt.
Het graf van de keizer lijkt onaangeroerd. Volgens sommigen is het ontwerp van de tombe een weergave van het heelal, met edelstenen en kostbare materialen vorm gegeven. De bodem zou de plattegrond van China voorstellen met rivieren van kwikzilver. Bekijk een filmpje van National Geographic over het terracotta leger.
Hier links op de foto zie je me staan voor 3 van de strijders die zijn uitgeleend door China.
bianca-na111 bianca-na112Maar er was natuurlijk meer te zien over vele volkeren over de continenten verdeeld. Zoals de Verborgen Tuin – Juwelen uit India – Prachtige juwelen en krijgs-attributen uit de beruchte Rajput en mogollegers geven een indruk van het leven van de 16e-eeuwse Noord-Indiase hoftradities naar het dynamische India van nu. Leuke Inkijkjes in het edelsteenhandelscentrum Jaipur en woestijnstad Bikaner geven een boeiend beeld van huidig India.
Kortom, genoeg interessante dingen te zien. Heb nog even een (donkere) foto gemaakt in dit deel van de expositie (ja je mag niet flitsen hè?)

bianca-na114 bianca-na113Het werd alweer tijd om naar cafe de Parel te gaan en voor mij bijzonder om eens op het terras te zitten. Natuurlijk nog wel met de jas aan, maar toch… te gaan eten in de eettuin.
Hierna weer terug naar T&T Amsterdam in cafe de Parel. Daar weer een gezellige avond gehad met leuke gesprekken, ook al was het de kampioensavond van Ajax;-). Hier sta ik voor het café de Parel.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.