Museum van Oudheden Leiden

21-mrt-12 Rijksmuseum van Oudheden in Leiden bezocht
bianca-na100Wat een prachtige dag!! Stralend zonnetje, strak blauwe hemel, maar toch een BBD. Voor mij bijzonder, maar voelde toch goed om er lekker van te genieten vandaag. Ik had met vriendin Joh afgesproken om dit keer naar Leiden te gaan en een museum te bezoeken.
Heb Joh opgehaald en we zijn naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gereden. De auto in de parkeergarage bij het station gezet en naar het museum gelopen.
De vaste collectie is daar natuurlijk schitterend! O.a. over de Egyptenaren, Romeinen, Grieken, en Nederland in de Romeinse tijd. We hadden de tijd, dus konden we op ons gemak alles goed bekijken en lezen.
Hier aan de linkerzijde zie je me voor een echte Egyptische tempel. Deze tempel werd ruim 2000 jaar geleden gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Augustus. Nadat de Romeinen de macht in Egypte hadden gegrepen, zetten ze langs de zuidgrens een reeks forten. Deze tempel hoort bij zo’n vesting uit het dorp Taffeh. Een groot stuk land in het zuiden van Egypte zou door de bouw van een dam onder water komen te staan. De UNESCO organiseerde een reddingsplan. Nederland hielp mee en kreeg deze authentieke tempel, die in het museum werd herbouwd.
bianca-na101 bianca-na102Natuurlijk even geposeerd bij de topstukken van de egyptische collectie; Maya & Merit en Horemheb: Het dubbelbeeld van de hoge ambtenaar Maya en zijn vrouw Merit is het pronkstuk van de afdeling. Maya was een soort minister van financiën onder de farao’s Toetanchamon en Horemheb.
We hebben natuurlijk niet overal plaatjes geschoten, maar in het Romeinse deel ook nog een leuk plaatje gemaakt. zoals je hier rechts kunt zien.
De tijd vliegt natuurlijk wanneer er zoveel moois te bekijken is, dus werd het alweer tijd om het museum te verlaten. Zoals inmiddels gebruikelijk zijn we de laatsten in het museum (haha).

joh01bianca-na103bianca-na104Tijd dus om wat te gaan eten. Gezellig zo met z’n tweetjes. Ook hier geen vreemde blikken en daar geniet ik nog steeds van!
Onderweg bij het station van Leiden nog wat plaatjes gemaakt zoals je hiernaast kunt zien.
Hierna rustig naar T&T Hoorn gereden. Daar weer een leuke avond gehad met leuke gesprekken.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Hier kan je je reactie achterlaten

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.